Regulatorisk
Pressmeddelande
21 jul 2014, 10:00 CET

Delårsrapport januari-juni 2014

(Tabell återfinns i bifogad pdf)

Andra kvartalet 2014

  • Nettoomsättningen ökade med 2 procent och justerat rörelseresultat steg med 44 procent jämfört med andra kvartalet 2013. Förbättringen berodde på bättre produktmix och volymer, såväl som mer gynnsamma valutakurser och synergier.
  • Jämfört med föregående kvartal minskade nettoomsättningen och justerat rörelseresultat på grund av periodiska underhållsstopp.
  • Under kvartalet har koncernen omstrukturerat skuldportföljen och säkrat en sund skuldprofil med förbättrade marginaler.

Januari–juni 2014 jämfört med samma period 2013

  • Nettoomsättningen ökade med 3 procent tack vare mixen, volymen och mer gynnsamma valutakurser.
  • Det justerade rörelseresultatet förbättrades med MSEK 260 till följd av synergier, volym, mix och en svagare svensk krona.
  • Synergier om cirka MSEK 154 påverkade de första sex månaderna jämfört med samma period förra året.

Utsikter

  • Efterfrågan och orderläget förväntas förbli stabilt under tredje kvartalet 2014 för samtliga affärsområden.
  • Genomsnittspriserna i lokal valuta beräknas ligga kvar på nuvarande nivå under tredje kvartalet 2014 för affärsområdena Packaging Paper och Consumer Board. Under tiden leder den allt större skillnaden mellan returfiber och nyfiber till ökat pristryck på nyfiberbaserade material inom affärsområdet Containerboard. På
    grund av den ökade produktionskapaciteten i Sverige från konverterade finpappersmaskiner sjunker priserna på främst vit kraftliner.
  • Vedpriserna bedöms ligga kvar på nuvarande nivå under andra hälften av 2014.
  • Målet om cirka MSEK 530 i årliga synergier och besparingar ligger fast och förväntas nås under 2014. Uppskattade engångskostnader för att realisera synergierna har höjts från omkring MSEK 200 till omkring MSEK 225.

Kommentar av BillerudKorsnäs VD Per Lindberg:
Stabilt resultat i andra kvartalet

”Vi kan uppvisa ett starkt och stabilt resultat för det andra kvartalet. Bolagets justerade rörelseresultat uppgick till MSEK 467 och rörelsemarginalen till 9 procent. Överlag är jag nöjd med koncernens ekonomiska utveckling. Marknadsläget har varit ganska bra med stadig efterfrågan och stabila priser inom samtliga affärsområden. Affärsområde Packaging Paper lyckades trots ökad kapacitet på marknaden hålla uppe priserna under kvartalet, och kunde tack vare en säsongsmässigt stark efterfrågan höja priserna på nya order inom säcksegmenten. Inom affärsområde Consumer Board lanserade vi nästa generations förpackningskartong, vilket välkomnades av kunderna. Affärsområde Containerboard levererade ett stabilt resultat för det andra kvartalet men börjar nu pressas av den ökade kapaciteten på marknaden.

Vi håller fast vid vår ambition ”att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid” i syfte att utöka nivån på såväl innovation som ledarskap. Under kvartalet har vi på flera områden fått bekräftat att vi är på helt rätt spår med vår mission. Flera länder inför bestämmelser i avsikt att minska användningen av plast i förpackningar. Vi erbjuder hållbara alternativ till flera plastapplikationer och hållbarhet är vår högsta prioritet. Vi har fått omnämnanden från både EcoVadis och ”oekom research”, vilket innebär att företaget är erkänt för sitt hållbarhetsarbete. Under kvartalet fattade vi också beslut om att ytterligare förbättra företagets miljöprofil genom en stor investering i Gävle. Vi vill stärka vår ledande ställning inom såväl innovation som produktutveckling och beslutade därför att investera i nästa generations fluting på Gruvön. Därigenom förbättras såväl produkternas kvalitet som maskinkapaciteten. På den mer innovativa sidan ger BillerudKorsnäs och Berghs School of Communication Spotify en fysisk form. Det sker i årets upplaga av en tävling i förpackningsdesign för studenter på Berghs och det är första gången som ett online-varumärke förpackas fysiskt.

Under första halvåret 2014 uppnådde vi en rörelsemarginal på 10 procent och försäljningsvolymerna ökade med 4 procent jämfört med fjolåret, vilket är i linje med vår långsiktiga strategi och vårt mål att generera lönsam tillväxt. Integrationsarbetet fortskrider planenligt och som vi redan har meddelat går realiseringen av synergier snabbare än först planerat. Alla medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete i hela företaget och i en rad olika projekt inom integrationsprogrammet. Integrationstakten och synergirelaterade incitament kommer dock att öka årets engångskostnader för att realisera synergierna med omkring MSEK 25. Jag är övertygad om att det är väl använda pengar.”

Delårsrapporten presenteras av BillerudKorsnäs VD och koncernchef Per Lindberg och Ekonomi- och finansdirektör Susanne Lithander på en press- och analytikerkonferens måndagen den 21 juli 2014
kl. 11.00. Plats: BillerudKorsnäs huvudkontor, Frösundaleden 2b, Solna, Stockholm.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00

Informationen i denna rapport är sådan som BillerudKorsnäs AB (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen avlämnades för offentliggörande den 21 juli 2014 kl 10.00. Denna rapport har upprättats i både en svensk och en engelsk version.

BillerudKorsnäs – Förpackningstillverkare och varumärkesägare erbjuds mervärde i form av varumärkesförstärkande, produktivitetshöjande och miljöbefrämjande förpackningslösningar. BillerudKorsnäs har en världsledande marknadsposition inom nyfiberbaserade förpackningsmaterial. Bolaget omsätter ca SEK 20 miljarder och är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. www.billerudkorsnas.se