Paper Bottle-projektet

Tänk om din favoritdryck kom i en pappersflaska?

En pappersflaska i varje hand – det är vad framtiden innebär om Paper Bottle-projektet lyckas. På Billerud utmanar vi konventionella förpackningar för en hållbar framtid genom att driva innovation genom samarbete. Ett sådant initiativ är vårt samarbete med Paboco, the paper bottle company.

Paboco är ett innovativt spjutspets-initiativ som lanserades 2019 med ett enda syfte – att förändra branschen för gott genom att utveckla återvinningsbara och 100 % biobaserade pappersflaskor i stor skala.

Please accept Marketing cookies to view this content.

I resan mot nästa generations pappersflaska tillsammans med Paboco -  Paper Bottle Company - har vi nått ännu en betydande milstolpe. Genom att bygga vidare på Pabocos första prototyp i maj 2021 har det gjorts betydande framsteg. Det ursprungliga konceptet har förvandlats till verklighet med produktionen som påbörjade 2023.

En spännande framsteg i detta arbete är den nya avancerade pappersförslutningen, utvecklad i samarbete med Blue Ocean Closures, vilket tar oss ett steg närmare vårt ultimata mål att skapa en helt återvinningsbar och biobaserad pappersflaska.

Det senaste året har fokus varit att förbättra appliceringsmetoden för barriärbeläggningen på flaskans inre yta, särskilt för utmanande produkter som kolsyrade drycker. För att tackla dessa utmaningar utvecklar Paboco aktivt barriärmaterial.

Vi är stolta över att dela med oss av nästa generations flaskor med en passande fiberförslutning. Detta markerar ännu en milstolpe i vår utvecklingsresa mot en helt fiberbaserad flaska i varje hand. Näst kommer vi att starta upp vår utvecklade beläggningslinje och bygga produktionsutrustning för att möjliggöra massproduktion inför marknadsintroduktionen 2023.
Florian Müller, CTO på Paboco.

Sammankoppla världens ledande experter

Projektet började år 2015, när Billerud, Carlsberg och innovations-experten EcoXpac gick samman efter att ha arbetat parallellt med liknande projekt. För att komma närmare visionen och samordna ansträngningarna från alla intressenter omvandlades projektet slutligen till det separata innovationsföretaget, Paboco, där Billerud och flasktillverkaren Alpla är huvudägare, och där EcoXpacs grundarfamilj är representerad som minoritetsägare.

Nu, som medverkare i projektet, är Billerud en av flera världsledande aktörer som delar vår gemensamma expertis inom material, barriärer, design och teknologi. Vi arbetar nära tillsammans med Paboco-gemenskapen av banbrytande varumärkesägare. Vår gemensamma vision är att skapa världens första 100 procent återvinningsbara pappersflaska för vätskeinnehåll, inklusive kolsyrade drycker.

Att möta utmaningarna

Från idé till design, produktion och färdig produkt – utmaningarna är många. Idag spelar Billerud en aktiv roll i projektet genom att ta itu med tre av de åtta centrala utmaningarna i innovationsprocessen.

En bio-baserad barriär

En bio-baserad barriär som tål både vattenånga och syreöverföring. Användning av material som främjar återvinning och som i framtiden är utformade att kunna återgå till naturen utan skada. Att ha en fungerande barriär är obligatoriskt, men som oftast i innovationsprojekt förbättrar vi detaljer över tid när vi lär oss längs vägen för att skapa en optimal lösning.

Det perfekta pappersmassa-receptet

En fiberblandning - hållbart framställda starka nordiska nyfibrer utvecklade för att hålla kolsyrade drycker och fortfarande se vackra ut. För att hitta rätt blandning för en formad pappersflaska genomförde vi hundratals tester i vårt pappersmassa-lab. Vi använde olika träfiber som resulterade i en speciell version av en standard tall-massablandning.

Pappersmassa i 3D-formning

Pappersmassa i 3D-formning tillverkad av träbaserade fibrer med fantastiska designelement och noggrannhet som visar papprets skönhet. Genom ångassisterad torkningsprocess och Billeruds pappersmassarecept kan pappersflaskan formas i ett stycke och erbjuda världsunika egenskaper både när det gäller form och funktionalitet.

Strävan mot vår vision


Så, tänk om din favoritläsk kom i en pappersflaska? Din hudlotion? Och tänk om det kunde hjälpa att driva flaskindustrin i en mer hållbar riktning? En pappersflaska är naturligtvis en prestation i sig. Och vi tror på allvar att den kommer att bli en avgörare inom förpackningsindustrin. En som kommer att förbättra dina favoritprodukter och förändra detaljhandelsupplevelsen som vi känner den.

På Billerud tror vi att samarbete med Paboco och alla involverade experter är det bästa sättet att fånga nya möjligheter och gemensamt skapa framtidens hållbara förpackningar.

Välkommen att följa med oss på vår resa.

Se även

Den perfekta pappersmassan för Pabocos flaska

Läs om hur vi medskapar framtidens pappersflaskprojekt genom att tillhandahålla en massa som möjliggör ett starkt pappersskal.

Se mer av Paboco

Ta del av nyheter och läs mer om företaget Paboco på deras hemsida.

Billerud och ALPLA avser göra gemensam sak för utveckla pappersflaskor för en hållbar framtid

Billerud och ALPLA kommunicerade i dag sin avsikt att bilda ett joint venture genom ecoXpac, tillverkare av pappersflaskor i Danmark