• Möt en skogsägare

”Min skog är en plats för rekreation”

Mikael Jansson kombinerar sitt stora intresse för maskiner med sin kärlek till skog och mark. Som självverksam skogsägare och ägare till ett antal skogsmaskiner hjälper han också grannar och andra skogsägare med skogliga uppdrag.

Hur länge har du varit skogsägare?
Egentligen i hela mitt liv. Gården har varit i familjens ägo i närmare 100 år och jag är fjärde generationens ägare. Min pappa, 78 år, är fortfarande delaktig i både skogsbruket och arbetet på gården. Själv driver jag gården parallellt med ett heltidsjobb.

Hur tar du hand om din skog?
Jag driver ett småskaligt skogsbruk och hanterar oftast plantering, röjning och gallring på egen hand. Det händer att jag tar in hjälp med slutavverkning, men avverkar det mesta själv. Min stora utmaning framåt är att få bukt med granborreangrepp som drabbat delar av mitt granbestånd.

Vad betyder skogen för dig?
Framför allt är skogen en plats för rekreation och njutning. Jag tar långa promenader, plockar svamp och ägnar mig åt jakt i alla former. Min skog har många upptrampade stigar och vägar som många människor rör sig på. Det är roligt att marken används och uppskattas.

Du är visst väldigt förtjust i maskiner, berätta!
Maskinintresset har alltid varit stort. Jag började med att reparera skogsmaskiner och i dag äger jag egna maskiner och kör själv. Maskinparken består av en traktor, två grävmaskiner och en huggarvagn. Jag har ett entreprenadföretag, där jag gör grävjobb för utbyggnader och husgrunder och jag hjälper även ett par kyrkor i trakten med att gräva gravar. Dessutom är jag reparatör och mekaniker till yrket så jag får verkligen utlopp för mitt intresse.

Finns chansen att fastigheten stannar i släkten?
Min dotter har en liten gård här i närheten där hon planerar att starta ett mjölkmejeri med getter. Jag gillar maskiner, hon gillar djur men kärleken till naturen har vi gemensamt. Man vet aldrig vad som händer framåt men kanske blir min dotter den femte generationens ägare till gården och skogen.

Mikael Jansson

Bor: Alunda, 3,5 mil öst om Uppsala.
Yrke: Maskinoperatör
Intressen: Motorsport, mest på två hjul.
Skog: 30 ha blandad barrskog.

Läs mer

Möt en skogsägare

”Min skog är en plats för rekreation”

Mikael Jansson kombinerar sitt stora intresse för maskiner med sin kärlek till skog och mark. Som självverksam skogsägare och ägare till ett...
Möt en skogsägare

”Skogen är mitt heltidsarbete”

Anders Göranssons skog betyder mycket för honom, den har funnits i familjen i över hundra år och att bruka den är hans yrke.
Möt en skogsägare

”Jag ansvarar för ett uthålligt skogsbruk”

Anne Ågrens skog har varit i familjens ägo i nästan ett sekel. Certifieringen av skogen hjälper till att tillvarata alla skogens värden till...