• Möt en skogsägare

”Skogen är mitt heltidsarbete”

Anders Göranssons skog betyder mycket för honom, den har funnits i familjen i över hundra år och att bruka den är hans yrke.

Berätta om din väg till att bli skogsägare!
– Jag utbildade mig till snickare efter gymnasiet men i väntan på att göra lumpen gick jag en grundutbildning i skogsskötsel. När jag muckat fick jag praktikplats hos min morbror som fortfarande bor på skogsfastigheten, så jag har arbetat här sedan jag var 21 år gammal. Min mormors far köpte skogen i början på 1900-talet.

Vad tycker du bäst om med att jobba i skogen?
– Jag trivs så bra med hur fritt det är – att man själv kan avgöra vad man vill och ska göra, i våras till exempel planterade jag de flesta vardagar och helger. Regnar det någon dag så kan jag stanna hemma.

Hur mycket av skogsbruksarbetet gör du själv?
– Fastigheten, som består av 570 hektar produktiv skog, innebär full sysselsättning och jag röjer, gallrar och planterar själv. Jag har en liten Vimek Minimaster och på vintern är jag ute och hugger. När det börjar bli svalt på hösten prioriterar jag röjning.

Hur ser du på ditt skogsbruk?
– Björkskogar sparar jag för fri utveckling och övriga bestånd underväxtröjs och gallras. Jag har samarbetat med Billerud ända sedan jag började jobba i skogen, och vi har bland annat resonerat om vad jag skulle göra med över 100 år gammal skog. Vi har en dialog även kring andra frågor, till exempel när jag drev ett ärende gällande lavskrikor mot Skogsstyrelsen där jag fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen då Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen inte kunde påvisa underlag för att lavskrikerevir fanns.

Har du någon spännande naturupplevelse att dela med dig av?
– För ett år sedan sprang jag på en björn – det var något som knakade så jag stannade upp. Björnen gick genom gallringen, 50–70 meter framför mig. Det fanns inga ungar med som tur var, den noterade mig och fortsatte på sin väg.​

ANDERS GÖRANSSON

Bor: Vallsta, Bollnäs, Hälsingland.

Yrken: Skogsägare.

Intressen: Bandy, bor man i Bollnäs faller sig det naturligt. Min sambo är intresserad av att plocka både svamp och bär och då brukar jag passa på att se över något i skogen under tiden.

Skog: Tall 46%, gran 40%, löv 14%. Jag har en skogsfastighet vid Ljusnan också där jag har en del asp och lövskog (se bilden).

Läs mer

Möt en skogsägare

”Min skog är en plats för rekreation”

Mikael Jansson kombinerar sitt stora intresse för maskiner med sin kärlek till skog och mark. Som självverksam skogsägare och ägare till ett...
Möt en skogsägare

”Skogen är mitt heltidsarbete”

Anders Göranssons skog betyder mycket för honom, den har funnits i familjen i över hundra år och att bruka den är hans yrke.
Möt en skogsägare

”Jag ansvarar för ett uthålligt skogsbruk”

Anne Ågrens skog har varit i familjens ägo i nästan ett sekel. Certifieringen av skogen hjälper till att tillvarata alla skogens värden till...