Nyhet
27 sep 2017, 0:00 CET

Positiv virkesmarknad 2017

De senaste månaderna har det kommit övervägande positiva signaler från marknaden för skogsprodukter. Det stämmer väl med den allmänna bilden om den ekonomiska utvecklingen i världen.  

Dryckesförpackningar av kartong.

2017 blir ett bra år för skogsindustrin och särskilt för sågverken. Trävarumarknader har en tendens att gå i otakt och det är sällan som alla viktiga trävarumarknader utvecklas positivt samtidigt. Under 2017 har dock utvecklingen varit bra på flertalet marknader. Bra fart i Asien, USA och Sverige, samtidigt som Europa återhämtar sig, ger god efterfrågan och stigande priser på trävaror.

Allt är dock inte ljust för sågverken. De för tall viktiga nordafrikanska marknaderna drabbas till och från av betalningsproblem och politisk oro. Transportkostnaderna påverkas av stigande kostnader för containers. Strejk och lockouter i Göteborgs hamn skapar leveransproblem. De två sistnämnda drabbar även massa- och pappersprodukter.

– Även för massa och pappersprodukter ser det ganska bra ut. Den positiva trenden för förpackningar och hygienprodukter fortsätter. Kvarstår gör dock trenden att förbrukning av tryckpapper minskar då digitala medier tar över, säger Arvid Svanborg, chef för affärsutveckling på Billerud.

Viktigast för virkesmarknaden är givetvis efterfrågan. Sågverken ökar nu produktionen vilket kommer leda till god efterfrågan på sågtimmer. Under våren steg timmerpriserna på grantimmer med cirka 25 kr/m3fub. För massaved är bilden mer komplex. Efter en tioårsperiod med minskande förbrukning så investeras nu stora belopp i massaproduktion som kommer höja efterfrågan i Sverige och Finland. Hur stor denna ökning blir återstår att se och mycket talar för fortsatta nedläggningar av tryckpappersbruk i Norden.

Missa inte

Två stora virkestravar vid väg.

Vi köper ditt virke

Det är smidigt att sälja virke till Billerud. Vi kan antingen ta hand om hela jobbet, eller så kan vi hämta upp ditt redan avverkade virke.
Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.