Nyhet
27 okt 2022, 14:48 CET

AI hittar granbarkborreskador

Axel Eriksson, chef för skoglig planering inom Billerud, berättar om nyttan med Artificiell Intelligens (AI) inom skogsbruket.

Det händer mycket inom digitaliseringen av skogsbruket. Med hjälp av AI håller vi på att utveckla system som kan analysera stora mängder skogsdata och även dra egna slutsatser som hjälper oss att fatta beslut.

I Sverige har vi under många år varit duktiga på att samla in information om våra skogar med hjälp av till exempel manuella metoder och laserskanning. Nu lär vi upp AI-system att förstå vad denna data betyder så att vi därigenom kan få viktig information om skogens tillstånd, något som hjälper oss i skogsbruket.

Genom att jämföra data från den senaste laserskanningen som genomfördes för cirka 10 år sedan, med data från den som genomförs just nu, kan AI bedöma hur mycket skogen har växt. Tidigare bedömdes bilderna från skanningen genom manuella tillväxtmodeller. Med AI kan vi nu få fram information om vilken skog som behöver gallras eller röjas.

AI kan även hitta granbarkborreskadad skog. Skadad skog har nämligen en annan färg än frisk skog, något som syns på satellitbilder. Vi vet också vilka områden som är riskzoner för granbarkborren – till exempel torra marker med äldre granskog. Man tränar AI-intelligensen att känna igen skadad skog genom att jämföra bilder och utgå från sannolika riskområden. Får man som skogsägare en träff med hög sannolikhet för skada är det värt att åka dit och kontrollera skogen.

Den här utvecklingen innebär många fördelar. Med hjälp av lättillgängliga digitala data får du viktig kunskap om din skog som du kan använda i ditt skogsbruk. Verktyget för detta är skogsbruksplanen.

Vi på Billerud håller just nu på att utveckla programvaran för skogsbruksplaner. Med hjälp av bättre markmodeller, data från laserskanningar och satellitbilder får vi ett enklare och mer effektivt program för skogsbruksplaner som du lätt når via mobilen.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.