Nyhet
11 nov 2022, 9:58 CET

Bra tillfälle att gallra

Skogsägare som funderat på att gallra bör ta tillfället i akt. Priserna på massaved är höga, Billerud gör gärna affärer och samarbetskunder erbjuds extra bra premier.

Efterfrågan på skogsråvara är rekordhög och priserna på massaved likaså. Tillverkningen av fiberbaserat, klimatsmart förpackningsmaterial gör Billerud till en av Sveriges största förädlare av massaved och för skogsägare som har möjlighet att gallra, är det ett bra tillfälle att göra affärer.

Alla leverantörer får bra betalt för massaved, men skogsägare med långsiktiga samarbetsavtal ges förmånliga tillägg till basprislistan.
– Våra samarbetskunder är viktiga för oss och det är klart att vi vill visa dem det när vi får chansen. Vi ger ett extra påslag på massaved och erbjuder dessutom en extra lövpremie, säger Henrik Bennmarker, virkesköpare på Billerud i norra Hälsingland.

Hur prisutvecklingen ser ut framöver är svårt att säga, men för att främja en god tillväxt i skogen är det alltid rätt att gallra, något som på några års sikt även ger beståndet ökad motståndskraft mot skador. Utglesningen av stammar i samband med gallring gör att träden får mer solljus och näring och kan växa sig starka. Alla bestånd mår bra av ett aktivt skogsbruk, lövträd framför allt kräver regelbundna åtgärder för att undvika att lövkronorna drar sig uppåt, mot solen, med minskad tillväxt som följd.

Som marknaden ser ut kan även förstagallringar ge ett bra ekonomiskt överskott, menar Henrik.
– Med tanke på priserna kan även något klenare skog i en förstagallring få ett godkänt netto den här hösten. Utöver förmånliga priser på massaved har våra avtalspartners också bättre villkor för exempelvis skogsvård, markberedning och vägbyggen. Kontakta oss gärna för information om hur du blir samarbetskund eller för att få veta mer om de specifika erbjudanden vi har just nu, till exempel rabatterade skogsbruksplaner, hälsar Henrik.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.