Nyhet
6 feb 2023, 15:22 CET

Chans till sommarjobb

Varje år sommarjobbar närmare 450 ungdomar och unga vuxna inom Billerud. Att trygga framtida kompetens och erbjuda erfarenheter till ungdomar är en del i företagets hållbarhetsarbete.

Billerud erbjuder något för nästan alla och jobben återfinns inom skogsbruk, pappersproduktion, mekaniskt och elektriskt underhåll, administration, laboratoriearbete, med mera.

Två som tidigare sommarjobbat hos Billeruds skogsavdelning är Jonas Eriksson och Saga Nord. De studerar vid Sveriges Lantbruksuniversitet till Skogsmästare respektive Jägmästare. Jonas och Saga sökte sig aktivt till Billerud för att få en inblick i hur arbetslivet kan se ut inom ett stort och mångfacetterat företag i skogsbranschen.

Vad tar du, Saga, med dig från förra sommarens jobb på Billerud?
– Detvar lika mycket ett äventyr som ett arbete. Jag jobbade med att inventera självspridning av Contortatall och rörde mig mellan Gävle och olika platser i norra Dalarna. Fältarbetet i skogen var en skön kontrast till mina studier vid SLU. Allt var helt nytt men jag fick verkligen en fin bild av skogssektorn och är tacksam över att ha fått uppleva den på nära håll.

Jonas, vad lärde du dig under sommaren?
– Oj, massor! Jag sökte mig målmedvetet till Billerud då jag ville få erfarenheter från branschen. Jag jobbade med uppföljning av köp av leveransvirke och i de många samtalen med både skogsägare och kollegor, skaffade jag mig en bra bild av ”det verkliga arbetslivet” inom skogsindustrin. Bäst var nog att få lära känna alla trevliga människor och jag känner verkligen att Billerud är en potentiell framtida arbetsplats för mig.

Hur tycker ni att Billerud var som arbetsgivare?
– Vi blev varmt välkomnade och fint mottagna. Vi jobbade ju med olika saker men delar uppfattningen att alla medarbetare visade ett stort engagemang och intresse. Man kände sig alltid delaktig och det fanns gott om kollegor att fråga till råds. Känslan är att de som sommarjobbar på Billerud också är viktiga medarbetare, har en viktig funktion, även om det är för en kortare tid. Det var aldrig svårt att få hjälp, det fanns alltid någon att fråga.

Varför skulle ni rekommendera någon att söka sommarjobb hos Billerud?
– Det är ett stort, välkomnande och hållbart företag med massor av möjligheter. Särskilt för oss, som i framtiden planerar att jobba inom skoglig verksamhet. Vi har båda sökt varsitt jobb inför sommaren 2023 och håller nu tummarna för att få återkomma även i år, säger Jonas och Saga.

Kika in på Sommarjobb för lediga platser och mer information. Välkommen med din ansökan!

 

Om att jobba på Billerud

Billeruds övertygelse är att medarbetare med olika bakgrund, ålder och kön bidrar till nytänkande och vi arbetar målmedvetet för att locka fler kvinnor till oss. För Billerud, som ofta är den största privata arbetsgivaren på orten, är det också viktigt att vara en positiv kraft i samhället. Att sommarjobba på Billerud är ett bra tillfälle att lära känna bolaget och många sommarjobbare har stannat kvar och fått fast jobb.

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.