Nyhet
25 apr 2023, 14:09 CET

Försäljning av leveransvirke

Planerar du att avverka själv och sedan sälja virket längs bilväg som leveransvirke? I så fall ska du planera noga och kontakta din virkesköpare i god tid. 

Innan du börjar planera för avverkning finns några viktiga saker att tänka på, säger Eric Beckman, spårbarhetsansvarig på Billerud Wood Supply.

1. Leveransvirkeskontrakt
Börja alltid med att kontakta din virkesköpare för att upprätta ett leveransvirkeskontrakt. Då får du samtidigt information om prisvillkoren för de olika sortimenten och instruktioner om hur träden ska kapas (apteras). Inför avverkning ska du undersöka om skogen innehåller höga naturvärden eller utgör registrerad eller oregistrerad nyckelbiotop, det är en del av skogsägarens ansvar gentemot Skogsvårdslagen och Miljöbalken.
– Kraven på vilken typ av skog som får avverkas är höga. Virke från skogar med höga naturvärden får aldrig avverkas och vid avverkning större än 0,5 hektar måste en avverkningsanmälan alltid lämnas in till Skogsstyrelsen, poängterar Eric.

2. Dags för avverkning
Apteringsprislistan är viktig så att du kapar timmer och massaved i rätt längder och dimensioner. Manuell skogsavverkning är förknippad med flera risker så var noga med skyddsutrustning och arbeta gärna tillsammans med någon. När virket ligger samlat vid väg tar du åter kontakt med Billeruds virkesköpare som märker upp virket med vältlappar, vilka bland annat identifierar virkets ägare, dess avläggskoordinat och sortiment. Rått virke ska hämtas upp och transporteras till industrin så snart som möjligt.
– Kom ihåg att rått barrvirke inte får ligga för länge i vältan under sommaren. Det beror på att skadliga insekter, som till exempel granbarkborren, kan föröka sig i det avverkade virket, säger Eric.

Virke som avverkas mellan april–mars bör vara vid industrin inom fyra veckor och behöver därför anmälas vid bilväg senast inom två veckor. Vinteravverkat virke ska vara anmält vid väg senast 15 april. Avlägget och skogsbilvägen måste hålla en god standard när det är dags för avtransport.

3. Inmätning
Väl framme vid industri eller virkesterminal mäts virket in av det oberoende mätföretaget Biometria, i enlighet med svensk lagstiftning och Skogsstyrelsens föreskrifter. Biometria redovisar sedan mätresultatet till både säljare och köpare genom löpande mätkvitton. När allt virke är bortkört och inmätt kommer en sammanställd avräkningsnota från Billerud.
– Var noga med apteringen, ta inga risker och var rädd om dig, hälsar Eric.

Biometrias hemsida hittar du mer information kring mätningsinstruktioner.

Skogsstyrelsens hemsida finns mer information om bestämmelser kring lagring av stamvirke under sommaren.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.