Nyhet
15 mar 2024, 14:21 CET

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.

Foto: Getty Images

Det finns flera anledningar till att det just nu är förmånligt för skogsägare att genomföra alla typer av avverkningsåtgärder som gallring och föryngringsavverkning. Efterfrågan på skogsråvara är hög, skogsägare får bra betalt för sitt virke och skogsbruket ligger i fas med avverkningar och andra åtgärder i skogen.
– I södra Sverige har den kalla vintern gjort att vi har kunnat jobba effektivt i skogen. Även granbarkborreskadat virke har hunnit tas omhand och väntetiden inför en avverkning är just nu inte speciellt lång, säger Viktor Sörling, Billeruds köpdistrikschef i Bergslagen.

Virkespriserna ligger nu på en sådan nivå att alla typer av avverkningsåtgärder ger ett bra netto.
– I dag finns det en lönsamhet även i att genomföra en klenare gallring, säger Viktor. Så har inte alltid varit fallet.

Lyckad virkesaffär

Så vad ska man tänka på när man vill genomföra en lyckad virkesaffär? Emil Pettersson är virkesköpare på Billerud och han säger:
– Ett viktigt råd är att man som skogsägare bara ska göra affärer med någon som man har förtroende för och litar på. Jag som virkesköpare vill lära känna skogsägaren för att bättre kunna förstå vad han eller hon vill åstadkomma med sin skog. Det är viktigt att få en tydlig känsla för skogsägarens önskemål.

Ett första möte mellan en skogsägare och virkesköpare handlar just om att få en känsla för skogen och vilka åtgärder som kan hjälpa skogsägaren att förvalta sin skog på bästa sätt.
– Ett sätt att finansiera sin skogsvård och de åtgärder som leder skogens tillväxt i önskad riktning kan vara att genomföra en gallring eller föryngringsavverkning. Då får man en intäkt som man kan återinvestera i sin skog, säger Emil. När skogsägaren och virkesköparen träffas ute i fält har virkesköparen redan satt sig in i skogsfastigheten via kartor och annan tillgänglig information.
– Vi besöker skogen tillsammans för att få se den på plats och för att jag ska kunna bilda mig en uppfattning om lämpliga åtgärder. Om skogsägaren vill gå vidare och få ett förslag på åtgärder åker jag ut igen själv och går igenom fastigheten mer noggrant, säger Emil. Sedan ger jag skogsägaren förslag på relevanta skogsbruksåtgärder.

När skogsägaren är nöjd med förslaget upprättas ett kontrakt på respektive åtgärd och sedan börjar själva planeringen av hur och när skogsbruksåtgärden ska genomföras.
– Det sista steget i affären kommer när åtgärden är genomförd – då ska en slutavräkning gås igenom där alla siffror kontrolleras. Sedan redovisas och godkänns avräkningen, och likviden betalas ut till skogsägaren.

Läs mer om att sälja virke

Kontakta din virkesköpare

Sälja virke – så går det till

  1. Kontakta Billeruds virkesköpare.
  2. Virkesköparen gör ett första besök i skogen tillsammans med skogsägaren. Ett förslag på åtgärder tas fram.
  3. Kontrakt upprättas för skogsbruksåtgärden. Efter det görs en detaljplanering i fält som resulterar i ett traktdirektiv.
  4. Avverkningen utförs enligt traktdirektivet och virket läggs upp vid väg och märks så att det kan identifieras vid transport och inmätning.
  5. Virkesmätaren redovisar allt inmätt virke till Biometria, skogsnäringens IT-företag, som skickar ut mätbesked till skogsägaren.
  6. När allt virke från den överenskomna avverkningen är inmätt får skogsägaren en slutredovisning från Billerud. Likviden betalas ut till skogsägarens konto.