Nyhet
14 sep 2022, 11:07 CET

Syna skogen efter sommaren

Hösten är i antågande och det är dags att syna av skogsfastigheten efter sommarens tillväxt.

Den stora frågan för många skogsägare är hur skogen klarade granbarkborren.

– Den medelålders och äldre skogen eller skog som drabbats av vindfällen är extra utsatt för granbarkborren, säger Tomas Blom, skogsförvaltningschef på Billerud Skog.

Granbarkborren etablerar sig först i försvagade skogar och riskeras sedan att även sprida sig till frisk skog.

– På hösten ska man hålla utkik efter röda barr och träd som grånar och håller på och dör, till skillnad mot vårens barkborreinventering när man främst letar efter barkborremjöl vid stammens fot, säger Tomas. Den skog som angripits under sommaren och angränsande träd bör huggas ner. Om man fått angrepp under en andra svärmning under sommaren brukar de bli synliga i slutet av oktober.

På hösten är det även dags för en kontroll av den föryngring som pågår i skogen.

– Den som har planterat på våren bör kolla sina planteringar på hösten, säger Tomas.

Det är viktigt att plantorna etablerar sig snabbt under våren så att konkurrerande vegetation inte tar över. Om planteringen inte tagit sig får man planera för en hjälpplanering eller i värsta fall omplantering nästkommande vår.

Även vid naturlig föryngring med fröträd ska resultatet undersökas.– Det är lämpligt att se hur plantorna tagit sig efter cirka fyra år, säger Tomas. När plantorna etablerat sig ska fröträden så småningom avvecklas.

När man ändå är ute och kör på vägarna i sin skog kan man kontrollera om de behöver förbättras inför vintern.
– Skogsvägar förbereds för vintern och kommande vår med en hyvling och ett nytt lager grus vid behov. Den som har vägtrummor på sin fastighet kan ha stor nytta av att rensa alternativt byta igensatta dem på hösten, för att slippa översvämmade vägar under snösmältningen på våren, tipsar Tomas.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.