Nyhet
14 feb 2023, 10:40 CET

Tallen på väg tillbaka

Trenden har vänt – andelen tall ökar för första gången på många år och utvecklingen går äntligen åt rätt håll.

– Det är glädjande att de gemensamma ansträngningarna för att öka andelen tall givit resultat. Ett gott exempel är Skogsstyrelsens projekt ”Mera tall”, där Billerud varit medfinansiär. Projektet har verkligen gjort skillnad och på vissa håll har andelen tallföryngringar fördubblats, säger Jonas Eklund, köpdistriktchef på Billerud.

De senaste sex åren har trenden varit tydlig – skogsägare planterar återigen tall där den bäst lämpar sig istället för gran. Billerud har länge arbetat systematiskt för att rätt trädslag ska planteras på rätt mark. Under lång tid har svenskt skogsbruk haft för stor andel gran på mark där den inte trivs. Orsaken till att granen har fått breda ut sig är framför allt att många skogsägare, i syfte att undvika betesskador, har valt att plantera gran även på tallmark.

Typisk tallmark ligger högt, utan synligt fuktiga partier och har grusig, grovkornig jord. Men granen trivs inte på mager mark som ger för lite vatten och näring. Efter cirka 30 år blir den stressad, ömtålig och mottaglig för skador, vilket är en av de främsta anledningarna både till de stormskador och granbarkborrens framfart som vi sett på senare år.
– Blandskog med sin diversitet är den bästa mixen, men alla bestånd har sina specifika förutsättningar. Att låta det trädslag som trivs bäst på en specifik ståndort växa där skapar en vital skog. Det är bra att vi verkar ha lärt oss den läxan, säger Jonas.

Tallen är tålig och bra ur produktionssynpunkt då den ger stora volymer virke.
– Personligen tycker jag också att tallskogen är trevlig att vistas i – den är ljus och vacker, släpper igenom mycket sol till marken och här trivs blåbär och lingon. Skogsstyrelsens arbete och ett stort engagemang hos skogsägare och andra aktörer har gjort att tallen tar revansch. Hela skogen blir nu bättre rustad mot skador, såväl från djur som från bränder, väder och vind.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.