• Fritid i skogen

Grön och grann gran

Julen står för dörren och snart står även granen både grön och grann i stugan. Hur väljer man ut den bästa granen och får den att hålla sig fin, länge?

Traditionen med julgran är snart 300 år gammal i Sverige. Riktigt populär blev julgranen i svenska hem vid sekelskiftet 1900 och i dag pryder 3 av 4,5 miljoner svenska hushåll sina hem med en julgran*.

När granen tas in har blivit en fråga om tycke och smak men den ska gärna hålla sig frisk och fin åtminstone fram till tjugondag Knut. Med rätt skötsel och kunskap kan du minska barrandet och njuta av julgranen längre.

Anna Benson är författare till Granboken, 2015. Hon är inte helt oväntat en stor granfantast och har koll på vilken sort som säljer bäst.
– Av de tre miljoner granar som säljs per år så är minst 80 procent den vanliga svenska granen som vi ser mest av i skogen. Kungsgranen är en populär sort i städerna och en uppstickare på senare år är faktiskt tallen som också får bli ”julgran”, säger hon.

Hela 83 procent av den svenska skogen täcks av barrskog och gran utgör ungefär 40 procent av virkesvolymen. En julgran tappar mellan 2 000 och 50 000 barr så det kan bli en del att sopa upp över en jul.

Anna Benson anser att en ekologisk gran som fått växa fritt och utan bekämpningsmedel blir den bästa sortens julgran.
– Det viktigaste att ta reda på när man köper sin julgran är när den är huggen, en torr och gammal gran är svår att sköta och kanske inte överlever julen. Be granförsäljaren såga upp ett nytt snitt i granen, då öppnas ledningsbanorna och den kan suga upp allt vatten, säger hon. Om man hugger den själv ska man ställa den i vatten så snart som möjligt.

När du väl fått hem granen är det en god idé att låta den mellanlanda i ett ganska svalt, men inte kallt utrymme, som ett garage eller en trappuppgång för att undvika att den drabbas av värmechock.

 

Över 10 000 småkryp bor i julgranen. Hoppstjärtar, kvalster, skalbaggar och spindlar är bara några av de 50 sorter som flyttar in till jul. Nyfikna barn (och vuxna) kan lära känna dem bättre i årets julkalender ”Spero” i Sveriges Radio som handlar om en familj hoppstjärtar när deras hem blir julgran.

Granar på latin. Svensk gran, ”rödgran”, heter Picea abies. Kungsgran, också känd som Nordmannsgran heter Abies nordmanniana.* Skogssverige.se

Skötseltips

  • Vatten är viktigast: Julgranar är törstiga, räkna med att vattna granen tre gånger om dagen i början. Bara vatten: Vanligt vatten är det bästa, inga gödningsmedel eller sockerbitar behövs.
  • Undvik att placera granen nära en värmekälla som exempelvis ett element, då kan den torka ut fortare.
  • Skaka av döda barr innan granen placeras i julgransfoten, försök att inte avlägsna så mycket bark från rotändan.
  • Spraya gärna grenarna med vatten då och då.

Källor: Odla.nu, Skogssverige.se

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...