• Fritid i skogen

Närkontakt med björnar

I Sverige finns nästan 3000 vilda björnar, men det är få förunnat att få syn på en. Sven Brunberg har studerat björnar på nära håll i 30 år inom ramen för Skandinaviska björnprojektet.

Brunbjörn bland ris och träd.

Forskningen har sin bas vid fältstationen i Tackåsen, som ligger mitt emellan Orsa och Sveg. Sven Brunberg leder Skandinaviska björnprojektets fältverksamhet.
– Vi undersöker björnarnas näringsval, gör beteendestudier och studerar hur de påverkas av människor och åtlar, det vill säga föda som läggs ut för att locka till sig vilt, säger han.

På fältstationen arbetar sommartid åtta till tio doktorander, forskare och volontärer. När björnarna ligger i ide – från november till mars – är det en till två personer på plats som förbereder den kommande säsongen.

Om björnarna håller sig i skogen kan vi ha hur många som helst.

Forskningsteamet räknar bär för att ta reda på hur mycket björnarna äter, samlar spillning, besöker platser där björnar uppehåller sig länge och kartlägger iden.

Följer 43 björnar

Just nu följer teamet 43 björnar som är märkta med antingen GPS-halsband eller implantatsändare. Sven ser till att det finns tillräckligt med björnar i studien. Behövs det fler söker de upp björnarna med helikopter.

– Vi följer färska björnspår på vårsnö för att spåra dem, eller så pejlar vi märkta björnar under parningstid för att se om de går tillsammans med en omärkt partner. När vi ser en ny björn kan vi omedelbart söva den genom att skjuta en bedövningspil, säger han. Tidigare var forskarna mer ute i fält och pejlade björnarna, men i dag får de mycket information automatiskt via GPS.

Björnolyckor ovanliga

Främst följer teamet honor och avkommor. Björnarna lever i matriarkat och några avkommor stannar hos modern medan andra vandrar vidare. Studierna visar att avkommorna lever säkrare om de stannar i moderns område. Men de som lämnar modern förökar sig tidigare och blir lite större. Olyckor med björnar är sällsynta – en till två gånger om året blir människor skadade, vanligtvis vid en en provocerande jaktsituation. Björnar orsakar väldigt lite problem:

– Om de håller sig i skogen kan vi ha hur många björnar som helst. Men om det är för många björnar i samma område kan vissa lämna sina hemområden och utvandra. Björnar hör förstås inte hemma i tätbefolkade områden, säger Sven.

Om björnar och Skandinaviska björnprojektet

  • Projektet är ett norsk-svenskt samarbete som bedriver forskning på brunbjörnen i Tackåsen, i Jokkmokk och i Hedmark i Norge. Syftet är bland annat att förse förvaltare med vetenskaplig kunskap för att möta de utmaningar som björnstammen står inför.
  • I Sverige finns strax under 3 000 björnar.
  • Björnar får liksom andra vilda djur inte störas annat än vid jakt. Björnar äter mest blåbär, men även myror och ibland kött.
  • Björnar blir runt 30 år gamla i det vilda, men kan bli äldre när de lever i djurparker.

 

Mer att läsa

Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Fritid i skogen

Växter som ger färg

Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.