• Fritid i skogen

På spaning i svampskogen

För Ingrid och Pelle Holmberg är svamp en självklar råvara och skogen är full av goda delikatesser. Svampplockning handlar om tålamod och att lära sig hur skogen ser ut där svamparna växer. 

En flicka och en pojke i rutiga skjortor går med svampkorgar i skogen.

Hösten är högsäsong för svampentusiaster.
– Plocka svamp är faktiskt ett av de största fritidsintressena, säger Pelle Holmberg, som tillsammans med sin fru Ingrid gett ut ett flertal svampböcker, håller kurser och exkursioner i svampskogen.

Det är vanligare att bli sjuk av skämd svamp än av att ha ätit en giftsvamp.

Men svamparnas roll i skogen är långt mycket större än att vara goda och nyttiga råvaror. De lever i symbios med träden och andra växter i skogen. Utan svamp ingen skog, utan skog ingen svamp.
– Ett kalhygge kan vara utan svamp under lång tid men i takt med att nya träd planteras kommer också svamparna tillbaka. Och svamparna i sin tur hjälper träden att växa. Vill du som skogsägare främja tillgången av olika sorters svampar kan det vara en god idé att plantera in olika trädarter. Visserligen trivs svampar allra bäst i granskog men ju äldre och mer varierad skogen är, desto större blir artrikedomen, säger Pelle.

Kantarell vanligaste matsvampen

I en skog som mår bra finns mycket svamp. Med det inte sagt att det är enkelt att hitta den och alla arter är inte ätbara. Listan över våra vanligaste matsvampar toppas föga förvånande av gula kantareller, trattkantareller och karljohansvamp.
– Det är svampar som de flesta känner sig trygga med att plocka. Men det finns otroligt många fler delikatesser, säger Ingrid. Soppar är till exempel jättefina svampar. Vårt bästa tips är att skaffa sig en aktuell svampbok och lära sig känna igen de olika arterna och framför allt vilka svampar du ska undvika.

Rensa svampen ute

Var alltid försiktig med skivlingar. En grundregel för nybörjare är att låta bli vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Ingrid tipsar vidare om att aldrig plocka svamp i plastpåse då det är för tätt.
– Svamp är en ömtålig färskvara och därför ska du grovrensa redan i skogen. Ta bort den jordiga delen av foten, skär igenom svampen och se om den är insektsangripen. Är den bara lite angripen så skär bort de delarna. När du kommer hem ska du ta hand om svampen så fort som möjligt. Soppar och kremlor är mest känsliga. Kantareller, trumpetsvampar och fårtickor håller sig ett par dagar om de förvaras svalt. Det är faktiskt vanligare att bli sjuk av skämd svamp än av att ha ätit en giftsvamp.

Svampbruschetta

4 portioner
1 liter rensade, färska kantareller i bitar
4 skivor bacon
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
4 skivor lantbröd
2 bifftomater
1⁄2 kruka basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
Ev några kirskålskvistar

Gör så här:
Stek svampen i en torr stekpanna och låt all vätska ånga bort. Strimla baconet, finhacka eller strimla löken. Lägg ner i pannan med svampen. Stek på medelhög värme tills svamp och bacon blivit knaprigt. Lägg över i en skål. Sätt ugnen på 250°C. Finhacka vitlök, blanda med olja, citronsaft och salt. Pensla brödskivorna på ena sidan med en del av oljan, rosta i ugnen. Skär tomaterna i tärningar och hacka basilikabladen grovt, blanda med resten av oljan, svamp- och baconröran. Lägg upp på det rostade brödet, dekorera med basilikablad eller kirskål.
(Recept ur Naturkokboken, Norstedts 2015)

Missa inte

Fritid i skogen

Det våras för sälgen

Snart är tiden inne för ett av våra säkraste vårtecken. Videungens knoppar präglar landskapet långt innan många andra träd har vaknat.
Fritid i skogen

Möt vintern i snöskor

Med snöskor tar man sig smidigt fram i vinterlandskapet, även på otrampade stigar. Fler och fler upptäcker det enkla sättet att ta sig ut i skog...
Fritid i skogen

Växter som ger färg

Låt skogens växter ge färg och mönster till tyg, garn eller trä. Det urgamla hantverket – där endast fantasin sätter gränser – är på uppsving.