- Möt en skogsägare
Sköter skogen från andra sidan Atlanten
Trots att skogen ligger tusentals mil bort tvekade aldrig Mats Jonsson att behålla fastigheten i familjen. Från södra Kalifornien sköter han skogen i Hälsingland på distans med hjälp av sin virkesköpare och digitala kartor.
Hur blev du skogsägare?
Jag har ärvt skogen. Min farfar fick möjlighet att förvärva en liten skogsfastighet i början av 1930-talet. Då, under depressionen, fanns ett politiskt initiativ som syftade till att skapa arbetstillfällen. Farfar kunde ta ett fördelaktigt lån, förvärva fastigheten och sedan livnära sig på den. Min pappa använde därefter fastigheten som sommarställe och jag tog över den på 2000-talet, trots att jag bor i USA sedan 1986.
Berätta om fastigheten!
Det är två skiften med mestadels tall i olika åldrar, det finns en del gran och även löv som vi främjar aktivt. Närmast huset arbetar jag med att återställa ett skogsbete med lövträd. Här går arrendatorns ungdjur och betar.
Vad betyder skogen för dig?
Huset och skogen är familjens fasta punkt i Sverige. Våra barn och barnbarn bor också i USA men på somrarna samlas vi i Stocksbo. Jag och min fru bor på fastigheten 3–4 månader om året. Den är en del av vårt arv i bygden och vi är alla väldigt intresserade av att följa fastighetens utveckling.
Hur sköter ni skogen?
Det är viktigt för oss att skogen är välskött och att både tillväxt och miljöhänsyn främjas. Vi röjde förra året, nu sker markberedning och komplettering med plantor på några äldre hyggen som inte tagit sig så bra. Ett litet område med gamla granar ska avverkas. Jag har ett samarbetsavtal med Billerud och får hjälp med alla åtgärder. Skogen är certifierad eftersom vår målsättning med skogsbruket stämmer väl överens med kraven för certifiering. Över ett av skiftena går en vandringsled som vi underhåller och bevarar, här har vi också byggt en rastplats.
Är det svårt att sköta skogen som utbo?
Det är faktiskt väldigt enkelt om du har en kontaktperson som du litar på. Jag har en mycket bra virkesköpare på Billerud och det är givetvis en förutsättning. Vi har ibland möten på teams eller skickar mejl. Digitala kartor är ett bra verktyg och på sommaren ses vi på plats på fastigheten.