• Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och hantverk lever starkt även i vår moderna tid.

Ur boken ”Skogen och slöjden”, foto av Pernilla Wåhlin Norén.

Traditionen av slöjd och hantverk finns dokumenterad redan sedan 1300-talet och i den svenska skolan infördes slöjdämnet i slutet av 1800-talet. Även om slöjdens och hantverkets betydelse för att människan ska klara sina vardagssysslor sedan länge är överspelad, finner många människor mening med att få skapa i naturliga material.

Arkitekten, författaren och hantverksentusiasten Pernilla Wåhlin Norén menar att slöjda med skogens material är ett bra sätt att lära känna den. Hennes nyutkomna bok ”Skogen och slöjden” ger inspiration till att skapa alster av naturen.
– För att ta rönnpipa som exempel. När vi ska skapa en pipa av rönn kanske vi upptäcker att det är lättare att få bort barken på våren än på hösten. Då kan vi börja förstå varför vi jobbar med rönnen på ett visst sätt, under en viss tid på året. Det ger sakta men säkert kunskap om hur naturen fungerar, säger Pernilla.

Hon jämför slöjd i skogen med att plocka svamp eller fågelskåda. Det är alla olika sätt att ta till sig kunskap om naturen.
– Slöjden är bara ett sätt att få kunskap om skogen, men med hjälp av den kan vi lära oss om vilka material som passar bäst till olika användningsområden. Att få rätt fiber till rätt sammanhang, säger hon.

Pernilla Wåhlin Norén, foto Pia Ulin.

Pernilla jobbar med alla typer av material som skogen erbjuder, från trädens blad till virke och mossa. Hon tillverkar allt från lönngirlanger till mer avancerade hantverk som pilkorgar av grenar eller näver. Det behöver inte vara svårt att närma sig hantverket, en början är att se sig omkring i skog och mark.
– En vandringsstav kan man skapa genom att barka av en pinne. Den som letar efter inspiration och tips kan köpa slöjd från andra slöjdare och se hur det är tillverkat. Det finns många bra hemslöjdsbutiker att besöka.

Talldoft till jul

En tallgirlang kan pryda ett bord som en löpare, på spiselkransen eller längs en överliggare. Tall barrar mindre än exempelvis gran och en, och är därför tacksam att jobba med inomhus. De långa barren upplevs inte som särskilt stickiga men det kan ändå vara bekvämt att använda handskar under slöjden. Tallgirlangen är lätt att dekorera med annat, kanske kottar eller äpplen.

Du behöver
Tallris i knippen, sekatör, rep, tråd och sax.

Gör så här
» Gör i ordning lagom stora knippen av tallris.
» Fäst det första knippet genom att knyta fast det i ena änden av repet. Dölj knytningen med nästa knippe och knyt lite högre upp. Jobba uppåt längs hela repet.
» För ett rep som ska ligga på bordet behöver inte knippena nå runt. För en girlang som ska hänga fritt ska knippena dölja alla sidor.

Ur boken ”Skogen och slöjden”.

Läs mer

Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...
Fritid i skogen

Om du går vilse

Att hamna vilse i skogen, eller bli strandad i ödemarken är inget man planerat för. Fast det borde man göra. Att lära sig att överleva är en...