• Fritid i skogen

Sugen på svamp?

Intresset för svampplockning har växt de senaste åren – hemmajobb, hemestrar och ett ökat intresse för naturen bidrar till att allt fler har tid och lust att upptäcka skogens guld.

Friluftslivet lockar ut många i naturen under hösten som också är högsäsong för flertalet svampar. De allra flesta sorter är viktiga för skogens ekosystem, men vi människor har också stor glädje av denna nyttiga och goda delikatess som allt oftare dyker upp på restaurangernas menyer.

Theresia Lückner är svampkonsulent och vet vad man ska hålla utkik efter och hur man förbereder sig på bästa sätt inför att plocka svamp.
– Som svampkonsulent så är man en slags folkbildare, jag lär människor om svampens värld. Jag håller kurser och berättar om matsvampar och dess förväxlingar.

Theresias svampintresse väcktes redan som barn då hon plockade svamp med sin morfar. För sex år sedan gick hennes man in i väggen och rekommenderades naturpromenader. Theresia följde med och fick återigen upp ögonen för svampplockning. Hon bor på västkusten och har sina bästa svampmarker i Svartedalen i västra Götaland.
– Det är på modet att odla sin egen mat nu och man inser hur mycket man kan göra själv. Under pandemin höll jag kurser för företag som ville hitta på något utomhus men även barnfamiljer och kompisgäng vill lära sig mer om att plocka svamp, säger hon.

Den svenska svampsäsongen är lång och varierar över landet. Säsongen sträcker sig vanligtvis från juli–augusti till oktober men i vissa landsdelar kan man plocka svamp ända in i december.
– Att vara förberedd är viktigt, klä dig efter att gå i skogen – ha ordentliga kängor, stövlar eller skor. Plocka i korg och inte i en lufttät plastpåse för då kan svampen bli dålig. Om du går på en ny plats så ha med GPS och markera var du ställt bilen, när man letar svamp med näsan i marken är det lättare än vad man kan tro att gå vilse.

Theresia tipsar om att steka ätliga matsvampar länge, hon brukar steka i 30 till 40 minuter och rekommenderar att inte äta för stora mängder på en gång samt att ha koll på de tio riktigt giftiga svampar som finns i Sverige.

Ett sätt att upptäcka bra svampställen är att ta reda på vilka sorts svampar som växer i närheten av vissa sorters träd.
– Vissa svampar samarbetar bara med en trädart, karljohansvamp föredrar exempelvis gran. Har man koll på vilka trädarter och svampsorter som gillar varandra har man kommit en bit på vägen till att bli en duktig svampletare.

Viktigt att veta: Tänk på att vara uppdaterad inom de senaste rönen om giftiga svampsorter. Ny information kommer ständigt och det kan vara bra att se över gamla svampböcker innan man ger sig ut.

Svampkonsulentens tips

- Ha ordentliga skor eller stövlar.

- Ta med något att äta och dricka.

- Plocka i korg och inte i påse.

- GPS-markera vart du har parkerat.

- Ta med en svampkniv.

Läs mer

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...