Nyhet
13 maj 2025, 7:00 CET

100 procent fossilfritt

När ett träd avverkas tas alla delar till vara. Virket blir till byggmaterial i första hand och sedan massaved. Grenar, toppar och bark omvandlas till biobränslen som kan användas för att producera hållbar fjärrvärme och el.

Överskottsvärme från Billeruds bruk i Frövi används för att värma växthusodling för tomater. Foto: Selected Group

Billeruds sex bruk i Sverige och Finland drivs i dag till 98 procent med fossilfri energi. Energin genereras huvudsakligen genom förbränning av svartlut i sodapannan som en bieffekt av massatillverkningen.
– Vi strävar efter att bli helt oberoende av fossila bränslen i vår tillverkningsprocess, säger Johan Tavast, energiansvarig på Billerud. Eftersom vår verksamhet är energiintensiv och förbrukar cirka 2,4 procent av Sveriges el, gör även små förbättringar stor skillnad.

Under 2025 uppnås en milstolpe när anläggningen i Gruvön utanför Karlstad tar ett stort steg mot att bli helt fossilfri. Därefter står bruken i Gävle, Frövi och Karlsborg på tur.
– Tack vare investeringar i bränsletankar och pannornas brännarsystem kan fossil eldningsolja ersättas med biobaserad rapsolja vid massatillverkningen. Det innebär att vi kan fasa ut den sista andelen fossil energi vid dessa anläggningar, förklarar Johan.

Den största delen av den energi som används vid bruken genereras direkt i massatillverkningsprocessen. Denna process frigör stora mängder restvärme som återanvänds i produktionen av kartong och papper. Överskottsenergin som Billerud själva inte använder, säljs som fjärrvärme till det lokala samhället.
– Biobränsle kommer att fortsätta vara en viktig energikälla framöver, säger Johan. Sverige har som mål att all elproduktion ska vara 100 procent fossilfri senast år 2040. Det innebär bland annat att våra bostäder inte ska värmas med fossil el.

Biprodukter blir biobränslen

  • 85 procent av Billeruds bränsleförbrukning kommer från inköpt massaved, där biprodukter som bark och lignin omvandlas till biobränsle vid pappersmassaprocessen. 13 procent av bränsleförbrukningen utgörs av inköpta biobränslen, exempelvis grot – grenar och toppar som blir över vid avverkning.
  • Grot är ett mer effektivt biobränsle än bark tack vare sitt högre energiinnehåll och lägre fukthalt. Det genererar högre ångtryck och temperaturer i kraftvärmeverk, vilket leder till effektivare elproduktion.

Spillvärme får tomaterna att växa

Överskottsvärmen från Billeruds bruk i Frövi används till att driva Frövi Greenery, en 10 hektar stor växthusodling för tomater. De första tomaterna skördades i augusti 2024, och odlingen förväntas producera 8 000 ton tomater årligen, vilket motsvarar cirka 10 procent av den svenska marknaden.

Läs mer

Nyhet
13 maj 2025

100 procent fossilfritt

När ett träd avverkas tas alla delar till vara. Virket blir till byggmaterial i första hand och sedan massaved. Grenar, toppar och bark omvandlas...
Nyhet
22 apr 2025

Lyckas med föryngringen i ett tuffare klimat

Att lyckas med föryngringen är avgörande för framtidens skogar. Trots utmaningar som torka, klimatförändringar och försämrade återväxtresultat...
Nyhet
15 apr 2025

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och...