Anpassat brukande ger högre naturvärden
I FSC:s skogsbruksstandard som antogs hösten 2020 stärktes vissa krav med hänsyn till miljöintressen och sociala intressen. Exempelvis förändrades kraven på avsättning eller anpassat brukande för naturvårdsändamål.

Den höjda hänsynsnivån i FSC-standarden påverkar certifierade skogsägare på olika sätt. Ett konkret exempel är förändringen av kravet på avsättningar för naturvårdsändamål. Enligt kraven ska den tidigare nivån på minst fem procent avsättningar sedan 2020 kompletteras med ytterligare fem procent avsättningar eller skötas med ”anpassade metoder för att bevara och utveckla naturvärden eller sociala värden”.
Sara Waern, ansvarig för gruppcertifiering på Billerud reder ut begreppen.
─ Som certifierad skogsägare kan du utgå från dina redan befintliga fem procent och sedan undersöka vilka skogsområden som skulle lämpa sig för ytterligare avsättning eller istället lämpar sig för så kallat ”anpassat brukande”. I de tillagda fem procenten har du en ökad valfrihet av användningsområden, säger Sara.
Anpassning som varierar
Minst fem procent av din totala avsättning ska vara målklassad som NO, naturvård orörd, eller NS, naturvårdande skötsel. I den senare kategorin kan du antingen spara fler NO- eller NS-områden eller använda dig av anpassat brukande. Exakt vad det innebär beror på hur ditt skogsinnehav ser ut, vilka naturvärden som finns där, var i Sverige du verkar och vilka önskemål och möjligheter du själv har som skogsägare.
─ Anpassat brukande är ett vitt begrepp, men det innebär generellt att det på något sätt vidtagits förstärkt hänsyn. Syftet med ett anpassade brukande är att bevara och utveckla naturvärden eller sociala värden, exempelvis genom kontinuitetsskogsbruk eller skötsel med hänsyn till rennäringen, förklarar Sara.
Hör av dig för rådgivning
För den som har intresse och egna idéer för anpassat brukande finns stora möjligheter, menar Sara.
– Alternativa skötselformer, som hyggesfria metoder, har ökat på senare tid. Men är du tveksam till hur åtgärder kan genomföras rekommenderar jag dig som är osäker att kontakta din virkesköpare på Billerud för att få rådgivning och klarhet i vad som gäller för just din skog och i det aktuella beståndet, hälsar Sara.