Nyhet
5 sep 2023, 17:34 CET

Minska risken för översvämning

Skydda vägarna från vatten. Så här tar du hand om skogsbilvägen, diken och trummor för att minska risken för översvämningar i skogen.

Kraftiga regn under kort tid kan ställa till stora problem med översvämningar i skogen. Efter ovädren i somras råkade flera skogsägare ut för skadade eller helt bortspolade vägar.
– Grundregeln är att se till att vattnet har någonstans att ta vägen, att avrinningen kan flyta fritt utan att stoppas upp, säger Olof Djus, vägansvarig på Billerud. Vatten är vägarnas största fiende och därför måste vattnet kunna rinna undan via vägtrummor och diken.

Det lönar sig att investera i vägar av god kvalitet. Skogsstyrelsen har tagit fram rekommendationer för hur skogsbilvägar och diken ska projekteras. En tumregel är att proportionerna mellan väg och dike är ett i förhållande till tre, det vill säga om diket är 50 centimeter djupt ska slänten upp till vägen vara 1,5 meter. Om jorden innehåller mycket sand och sediment vilket gör att den lättare eroderar, ska sluttningen till diket vara mindre brant. Även vägen behöver dimensioneras på rätt sätt.
– Se till så att vägen är bomberad, det vill säga högst i mitten och med svag lutning åt sidorna, så att vattnet rinner av. Om vägen är ordentligt gjord från början så finns det grus och material att ta av när vägen behöver hyvlas om.

Det är svårare att anlägga väg på flacka områden där vattnet inte har någonstans att ta vägen.
– Är det platt får man bygga en upphöjd terrass som vägen kan gå på, säger Olof.

Det växer igen snabbt

Befintliga vägar måste förstås underhållas eftersom vägar och diken som inte hyvlas till slut växer igen. Diken ska hållas rena från växtlighet och buskage då avrinningen inte fungerar i diken som växt igen och det gör att vattnet svämmar över vägen.

– Enskilda vägar kanske inte besöks eller underhålls så ofta. Men det kan gå fort för växtligheten att ta över och det blir då kostsamt att återställa vägen, säger Olof. Rekommendationen är att hyvla vägen var 3–5:e år för att få bort all växtlighet.

Diken fylls igen av löv och växtlighet snabbt, och det är därför viktigt att man buskslår och rensar med jämna mellanrum. När växtligheten är borta når solen ner och kan hjälpa till att torka upp.
– Omkring vart tionde till femtonde år får man räkna med att rensa och dika om vägen. Exakt hur snabbt växtligheten tar över beror på var i landet man befinner sig. Karga trakter med magra jordar klarar sig längre.

Rensade vägtrummor viktigast

Olof menar att även om det är viktigt att underhålla vägar och diken, så är fungerande vägtrummor kanske det viktigaste för avrinningen. De ska sedan vara rätt dimensionerade, ligga tillräckligt djupt och inte vara igensatta. Trummorna ska rensas i samband med att diken ses över.
– Är det stopp i trummorna blir det översvämning direkt. Det är också viktigt att trummorna inte är underdimensionerade. Det kan vara svårt att avgöra vilken storlek som behövs på vägtrummorna eftersom det beror lite på vilken typ av mark vägen ligger på. Genomsläpplig mark som innehåller mycket sten är inte lika känslig men på marker som innehåller mycket lera och sand tar det tid innan vattnet rinner undan.

Olof rekommenderar 400-millimeterstrummor när ny väg ska anläggas, klenare trummor används endast om det inte går med 400-millimeterstrummor, till exempel om det är nära till berg eller väldigt små flöden.
– Kom ihåg att även en liten bäck snabbt blir stor vid regn och det är bättre att vara på den säkra sidan, säger Olof. Vägtrummorna ska placeras på de ställen där man ser att det uppstår flöden, vid vattendrag eller där snösmältningen gör att vatten ansamlas.


Läs mer om Skogsbilvägar på Skogsstyrelsen

 

Läs mer

Nyhet
22 apr 2025

Lyckas med föryngringen i ett tuffare klimat

Att lyckas med föryngringen är avgörande för framtidens skogar. Trots utmaningar som torka, klimatförändringar och försämrade återväxtresultat...
Nyhet
15 apr 2025

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och...
Nyhet
8 apr 2025

Säsong för plantering

Nu är det inte lång tid kvar tills årets planteringssäsong börjar. Från mitten av april fram till midsommar hjälper Billerud privata markägare...