Nyhet
10 nov 2022, 13:35 CET

Nya regler för fåglars fridlysning

Samtliga fågelarter skyddas av fågeldirektivet. Men enligt nya regler gäller inte fridlysning på individnivå för fåglar.

Hökuggla

Den svenska artskyddsförordningen har ändrats gällande fåglar. Från den 1 oktober gäller nya regler som innebär att skyddet för fåglar gäller på populationsnivå och inte för enskilda individer.

Den 16 juni 2022 utfärdade regeringen en förordning om ändring i artskyddsförordningen i syfte att skapa ett tydligare regelverk. Till grund ligger bland annat en debatt om möjligheten att överhuvudtaget bedriva skogsbruk i Sverige, om fåglars fridlysning från fågeldirektivet ska tillämpas lika strikt som de fridlysta arterna i art- och habitatdirektivet. Men enligt regelförändringarna från 1 oktober, ska bestämmelser för fåglar regleras separat i förhållande till andra djurarter i artskyddsförordningen. För skogsbruket innebär det vissa undantag från förbuden.

– Störningar, exempelvis från skogsbruk, som saknar betydelse för att kunna hålla fågelartens population på en tillfredsställande nivå omfattas inte av förbuden, säger Tove Thomasson på Skogsstyrelsen.

För den enskilde skogsägaren innebär det lite förenklat att man behöver ha koll på något färre fågelarter och hur en skogsbruksåtgärd kan komma att påverka dessa. Det är alltid förbjudet att avsiktligt döda vilda fåglar och att förstöra eller skada fåglars bon eller ägg, men för skogsbruk och annan verksamhet där syftet aldrig är att döda fåglar, gäller förbuden om det påverkar artens totala population, ej enskilda fågelindivider.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har publicerat en gemensam tolkning och vägledning om vad regelförändringarna innebär för fåglar och skogsbruk. Vägledningen finns för att öka förståelsen för de nya reglernas innebörd och förklarar bland annat vad som menas med ”en tillfredställande nivå” av fågelartens population.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.