Nya regler för fåglars fridlysning
Samtliga fågelarter skyddas av fågeldirektivet. Men enligt nya regler gäller inte fridlysning på individnivå för fåglar.

Den svenska artskyddsförordningen har ändrats gällande fåglar. Från den 1 oktober gäller nya regler som innebär att skyddet för fåglar gäller på populationsnivå och inte för enskilda individer.
Den 16 juni 2022 utfärdade regeringen en förordning om ändring i artskyddsförordningen i syfte att skapa ett tydligare regelverk. Till grund ligger bland annat en debatt om möjligheten att överhuvudtaget bedriva skogsbruk i Sverige, om fåglars fridlysning från fågeldirektivet ska tillämpas lika strikt som de fridlysta arterna i art- och habitatdirektivet. Men enligt regelförändringarna från 1 oktober, ska bestämmelser för fåglar regleras separat i förhållande till andra djurarter i artskyddsförordningen. För skogsbruket innebär det vissa undantag från förbuden.
– Störningar, exempelvis från skogsbruk, som saknar betydelse för att kunna hålla fågelartens population på en tillfredsställande nivå omfattas inte av förbuden, säger Tove Thomasson på Skogsstyrelsen.
För den enskilde skogsägaren innebär det lite förenklat att man behöver ha koll på något färre fågelarter och hur en skogsbruksåtgärd kan komma att påverka dessa. Det är alltid förbjudet att avsiktligt döda vilda fåglar och att förstöra eller skada fåglars bon eller ägg, men för skogsbruk och annan verksamhet där syftet aldrig är att döda fåglar, gäller förbuden om det påverkar artens totala population, ej enskilda fågelindivider.
Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har publicerat en gemensam tolkning och vägledning om vad regelförändringarna innebär för fåglar och skogsbruk. Vägledningen finns för att öka förståelsen för de nya reglernas innebörd och förklarar bland annat vad som menas med ”en tillfredställande nivå” av fågelartens population.