Nyhet
28 sep 2022, 18:12 CET

Planerar du att köpa mer skog?

Att äga skog är populärare än någonsin och trots rekordhöga fastighetspriser ökar intresset för att köpa skogsfastighet, eller köpa till mer mark till sin befintliga fastighet.

Skog och friluftsliv lockar som aldrig förr och livet på landsbygden har fått ett uppsving. Det är några av förklaringarna till det stora intresset för att äga skogsmark, menar Tomas Lusth, skoglig magister och mäklare av skogsfastigheter på Areal i Bollnäs.

– Vi märker tydligt att många människor har tankar på att köpa skogsmark, även bland personer som inte äger skog sedan tidigare. Ofta finns det en skoglig anknytning i släkten, men absolut inte alltid. Jag tror personligen att det vi ser i dag delvis är effekter av den landsbygdsboost som skapades under pandemin, säger Tomas.

Men längtan till naturen är inte hela förklaringen.Den senaste tidens börssvängningar och den allmänna omvärldsoro som råder, gör också skogsfastigheter extra intressanta som investeringsobjekt. Värdet på skogsfastigheter har ingen korrelation till aktiemarknaden, vilket gör skogsägande intressant som komplement till andra investeringar.

– Skog har historiskt sett alltid varit en pålitlig investering som faktiskt aldrig haft någon stark nedgång, inte ens när börsen dyker. Det är klart att det blir extra intressant just nu och priserna på svensk skogsmark är också de högsta vi haft här i landet, säger Tomas.

Vare sig du funderar på att köpa din allra första skogsfastighet, eller vill passa på att utöka ett befintligt bestånd, finns några saker man ska tänka på. Här ingår att noggrant undersöka om fastigheten är välskött, exempelvis ta reda på om plantering, röjning och gallring genomförts i enlighet med skogsbruksplanen. Undersök även fastighetens virkesförråd. Vid tillköp är det viktigt att veta vad man får för trädslagsfördelning. För den som har mycket granskog kan det vara en fördel att köpa ett skifte med tallskogs- eller lövdominans. Värdet på virkesmarknaden skiftar och genom att äga olika trädslag sprids riskerna. Statusen på skogsbilvägar och fastighetens tillgänglighet är också viktiga parametrar. Ligger fastigheten långt ifrån bra skogbilsvägar är det betydligt svårare att skapa lönsamhet framåt.

– Leta efter en välskött skog med chans till bra tillväxt. Det är också viktigt att ha koll på naturvärden och eventuella begränsningar för avverkning. Generellt sett skiljer sig inte tankegången så mycket vid köp av ny mark, eller vid köp av grannskiftet, men har man mycket äldre skog bör man kanske fundera på att köpa yngre skog för att få en jämnare åldersklassfördelning. Strävar man efter en bättre arrondering kan man också tjäna på att köpa till grannskiftet för en mer effektiv ägofigur, säger Tomas.

Bättre arrondering och möjlighet till samordning är exempel på fördelar som kommer med köp av ett grannskifte. Men, menar Tomas, det kan också vara idé att satsa på ett tillköp några kilometer bort ifrån sitt befintliga ägande. Det finns även vissa skattetekniska uppsidor vid tillköp av mer skogsmark.

– Så klart är det bra när samordning leder till bättre ekonomi i ägandet. Men att köpa skogsmark en bit bort sprider risken. Om du drabbas av skogsbrand, storm, skadedjur eller annat är chansen större att klara det ena skiftet. Ett gott råd är att fråga dig själv vad du är ute efter med ditt tillköp. Hur du vill bruka din skog och i vilket syfte du köper den är egentligen viktigare än exakt var den är placerad, poängterar Tomas.

Att köpa skog som fysisk person: Om fastigheten ligger inom glesbygds- eller så kallat omarronderingsområde, och du själv inte är skriven i området, måste du ha ett förvärvstillstånd utfärdat av Länsstyrelsen.

Att köpa skog som juridisk person: För en juridisk person krävs alltid förvärvstillstånd och när ett stort skogsbolag vill köpa mark behöver de dessutom ha sålt samma mängd skogsmark någon annanstans. Det är svårare för företag att köpa skog i Sverige då ambitionen är att bevara balansen mellan enskilda skogsägare och storskaliga bolag.

 

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.