Rusta för en robust skog
Sommaren har inneburit flera utmaningar för skogsbruket och återigen visat på vikten av en robust och motståndskraftig skog.

En mycket torr och varm inledning i maj och juni övergick i en blöt och ostadig avslutning på sommaren.
– Temperaturmässigt var den senare delen av perioden mer gynnsam för skogen men de kraftiga regnen som föll i vissa områden orsakade översvämningar och stora skador på skogsvägar. I delar av Sverige orsakade ovädret också omfattande stormskador, sammanfattar Axel Eriksson, chef skoglig planering på Billerud, årets sommar.
Det finns flera åtgärder skogsägare kan genomföra för att stå bättre rustade för extremt väder.
– Se över vägarna och installera större vägtrummor som kan hantera kraftiga regn. Vi ser också ett behov av fler anpassningar i områden där erosionsrisken är stor. Träd och växtlighet fyller flera funktioner för att stabilisera mark, dels så fungerar rötter som armering i marken, dels suger träden upp mycket vatten.
Andra åtgärder som genomförs på vissa håll är återvätning av marker. Det innebär att vattnets hastighet i naturen bromsas och naturliga vattenreservoarer bildas.
De senaste åren har granbarkborren orsakat stora skador, framför allt i södra och mellersta Sverige, men även så långt norrut som Västerbotten. Enligt Skogsstyrelsen dödades 32 miljoner kubikmeter gran mellan 2018–2022.
– Hur den varma inledningen av denna sommar har spätt på skadorna är ännu för tidigt att säga, men det kommer att visa sig under hösten och vintern, säger Axel. Troligt är att den kalla och blöta avslutningen på sommaren hejdade borrens framfart. Historiskt sett har barkborrarna svärmat i cykler om 4–6 år och på vissa platser söderut i landet befinner vi oss i slutet av en sådan cykel. På andra ställen – i Uppland, Västmanland och södra Dalarna – toppar cykeln just nu. Hur långa cyklerna blir och hur ofta förekommande beror på väder och klimat.
Minimera riskbestånden
Arbetet med att öka skogens motståndskraft och minimera riskbestånden för att minska spridningen fortgår med oförminskad kraft i skogsbruket. Axel tipsar om vilka de viktigaste åtgärderna är:
– Barkborren trivs när träden är stressade på grund av torka eller i vindfällen. Minska andelen gran på torra marker, där den egentligen inte hör hemma, till förmån för tall. Främja blandskog med lövinslag då vi vet att trädslagsrena bestånd ofta drabbas hårdast. Ta bort färska vindfällen som innebär mat för barkborren och ta även bort angripna träd men låt de som redan är döda vara kvar, här frodas nämligen borrens fiender. Ett annat viktigt tips är att inte gallra för gammal granskog, då risken för stormskador ökar markant.
I arbetet med att öka skogens motståndskraft kan även ny teknik användas. Den har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel i jakten på granbarkborren.
– Med AI-övervakning och drönare kan vi hitta skador i ett väldigt tidigt skede. Kontakta din virkesköpare så hjälper vi dig, säger Axel.