Nyhet
22 mar 2023, 14:16 CET

Satsning på skogsbränsle

Grot står för ”grenar och toppar”. Om förutsättningarna är rätt går det att ta ut grot ur skogen och låta den flisas och användas som biobränsle i värmeverk.

När en trakt avverkas kan man förutom timmer och massaved ibland även anpassa avverkningen för att kunna ta ut grot. Det är den del av trädet som blir kvar efter att det är apterat och kvistat för timmer och massaved. När groten inte längre ligger kvar på hygget blir markberedningen och plantering enklare och bättre utförd, vilket ger bättre förutsättningar för de nya plantorna. Det kan dessutom ge en extra intäkt för markägaren.

Ellika Hermansson är ansvarig för skogsbränsle på Billerud och ser en välkommen satsning på affärsområdet.
– Oftast finns det redan från början en plan från virkesköparen att det ska tas ut grot. När avverkningslaget sedan är ute och avverkar gör även de en bedömning om det är möjligt och ekonomiskt hållbart, berättar Ellika Hermansson.

Bärig mark krävs

Det krävs en del förarbete för att det ska gå att ta ut grot. Först och främst ska det vara bärig mark och tillräcklig volym för att det ska vara försvarbart att flytta dit ytterligare en maskin. Det ska dessutom vara rätt förutsättningar för avverkningslaget, för att de ska kunna grotanpassa och hålla körvägarna fria från ris.
– Om det är blött eller väldigt dålig bärighet används groten för att köra på i stället – för att undvika spår och markskador. Men om marken bär tar vi gärna ut groten. Sedan är det också en fråga om avstånd till värmeverken, är det för långt är det inte lönsamt, fortsätter Ellika Hermansson. Det ska vara både miljömässigt och ekonomiskt försvarbart.

När trakten är avverkad och grotanpassad ligger groten på hygget under minst tre varma månader. Detta för att barren ska ramla av och bli näring till nästa generation träd och för att det senare inte ska surna i vältan. Torkat virke har också ett högre brännvärde. När groten har torkat på hygget kommer en skotare och lägger groten i en välta vid väg. Skyddande täckpapp läggs på och den transporteras senare med lastbil till värmeverk.

På grund av användningsområdet för skogsbränsle kan det ibland dröja ett tag innan vältan körs till värmeverket.
– Högsäsongen för att skota groten är under barmarksperioden när det är varmt och den har kunnat torka ordentligt. Kunderna och värmeverken efterfrågar grot året om, men i ännu högre grad under vintern, när det är kallt och skogsbränslet behövs, förklarar Erika Folkesson som är ansvarig för logistiken kring flisbilar och transporter på Billerud.

Kan du ta ut grot på din mark?

Om förutsättningarna är rätt kan grot vara en välkommen, extra inkomst vid avverkning, samt underlätta för det kommande arbetet med att skapa en ny skog. Hör av dig till din virkesköpare för att höra om möjligheterna att ta ut grot på just dina marker.

 

Läs mer

Nyhet
22 apr 2025

Lyckas med föryngringen i ett tuffare klimat

Att lyckas med föryngringen är avgörande för framtidens skogar. Trots utmaningar som torka, klimatförändringar och försämrade återväxtresultat...
Nyhet
15 apr 2025

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och...
Nyhet
8 apr 2025

Säsong för plantering

Nu är det inte lång tid kvar tills årets planteringssäsong börjar. Från mitten av april fram till midsommar hjälper Billerud privata markägare...