- Fritid i skogen
Laga vilt över öppen eld
Sommar och grillsäsong i all ära. Men matlagning utomhus kan vara mycket mer än så. Att tillaga egenjagat viltkött över öppen eld ger en ny dimension.

Att laga mat utomhus stimulerar alla sinnen. Doften av rök från elden, naturens ljud och vackra omgivningar, gör matlagningen till en upplevelse.
För Mia Innala, matintresserad jägare och med en kockutbildning i bagaget, är matlagning utomhus en livsstil. Hon kommer från en jägarfamilj, där pappan var viltkock.
– Jag älskar att vara utomhus och det blir en helt annan upplevelse att sitta vid en öppen eld än att stå inne i ett kök. Maten smakar helt enkelt bättre.
Mia jagar älg, hare, rådjur och fågel. Skafferiet fylls också på med hemodlad potatis, svamp och fiskfångst. En del av köttet och fisken röks i det egna rökeriet.
– Jag vill ta vara på allt och jag deltar i hela processen från jord till bord. Att flå, stycka och packa köttet är en del av att vara jägare för mig. Det finns en tillfredställelse i att veta varifrån maten man äter kommer.
Även om Mia har en kockutbildning är det inte hennes yrke och hon är mån om att matlagningen ska vara enkel. Vissa förberedelser är bra att göra hemma. Rätt utrustning och tändkub eller näver att tända med underlättar. Mia lagar oftast mat i en muurika eller grillpanna vid en färdig eldplats hemma eller vid stugan i skärgården, men hon tipsar även om mobila eldplatser och hopfällbara pannor som går att ta med.
– Ute i skog och mark behöver man hålla sig uppdaterad om eventuella eldningsförbud, säger Mia. Det kan också vara bra att ta med lite ved.
Wraps, vilthamburgare, stekt kantarellpasta och röra med rökt viltkött är några av favoriträtterna utomhus. Det som ska kokas, hackas eller blandas, förbereds hemma. Likaså tillbehör som majonnäs eller sylt.
– Gör en färdig kryddblandning och ta med i en burk. Koka pastan och skär upp grönsakerna hemma. Sedan är det bara att steka köttet på plats och tillsätta grädde, vitlök och grönsaker samt hälla i pastan. Det blir underbart gott!