- Skogsskötsel
Låt groten komma till nytta
Att ta vara på grot, det vill säga grenar och toppar som blir över vid avverkning, är ett gyllene tillfälle att öka lönsamheten.

Just nu är marknaden för grot stark, med hög efterfrågan på biobränsle. Behovet av förnybara energikällor har gjort att grot blivit en värdefull resurs som bidrar till att minska användningen av fossila bränslen.
– Vi ser just nu en brist på grot på marknaden, vilket gör att skogsägare har en chans att få bra betalt för detta sortiment, säger Ellika Hermansson, produktionsledare och verksamhetsutvecklare för skogsbränsle på Billerud.
Grot består av grenar och toppar som inte används till timmer eller massaved. Till viss del ska de lämnas kvar i skogen efter avverkning för att brytas ned och återföra näringsämnen till marken.
– När det gäller certifierat skogsbruk kan 80 procent av groten tas ut och resten lämnas kvar, säger Ellika. Det är en bra riktlinje för alla skogsfastigheter, även de som inte certifierat sig.
Risa rätt
Grot tas ut enbart i samband med en föryngringsavverkning när det finns stora volymer grot i skogen. Uttaget kräver noggrann planering och hänsyn till markförhållanden för att säkerställa att både skog och mark mår bra på lång sikt.
– Det gäller att göra det rätt och anpassa uttaget efter förutsättningarna, säger Ellika. Det viktigaste är att det inte blir körskador vid avverkning. Våra förare kör alltid efter metoden ”Risa rätt”, det innebär att groten ibland behöver användas för att risa körvägar. Då läggs grenarna och topparna från de avverkade träden i de spår där maskinerna kör, för att skydda marken från skador.
Vid goda förutsättningar behöver inte avverkningslaget all grot för att risa körstråken och då kan trakten grotanpassas. Att grotanpassa en trakt innebär att redan i planeringen av avverkningen ta hänsyn till grotuttaget. Det kan till exempel innebära att lägga upp groten på strategiska platser för att det ska bli en effektiv grotskotning. Det handlar också om att se till att groten inte blandas med jord eller sten, groten måste vara helt ren från smuts och föroreningar.
– Att ta ut grot underlättar också efterföljande markberedning och plantering, säger Ellika. Det blir effektivare markberedning när ytan är fri från grot.
För att grot ska vara användbart som biobränsle är det viktigt att det hanteras rätt efter avverkningen. Groten får ligga kvar i skogen under minst tre torra månader för att barra av och torka. Sedan skotas groten ut till väg och läggs i vältor under täckpapp för att inte ta upp ny fukt. Vanligtvis flisas vältorna vid avlägget.
– Hur lång tid denna hantering tar beror alltså på när på året avverkningen sker, förklarar Ellika. Om avverkningen görs i mars ligger riset kvar i skogen över sommaren och därefter i välta vid väg tills det blir kallt. Först därefter kan det flisas och köras till värmeverk.
Uttag planeras vid avverkning
Grotuttaget planeras redan i samband med att skogsägaren bestämmer sig för att avverka. Eftersom alla trakter inte är lämpliga för grotuttag, är det bra att ha en dialog med sin virkesköpare.
– Friska tall- och granmarker med bra bärighet och goda grundförhållanden lämpar sig bra för grotuttag. Det ska också vara ett rimligt avstånd till värmeverk och uttaget bör motsvara en viss volym, säger Ellika.
Vill du ta ut grot?
På Billerud har vi möjlighet att ta ut grot i Uppland, Gästrikland, södra Svealand, Bergslagen, Hälsingland och Dalarna. Kontakta din virkesköpare för mer information och rådgivning.