• Fritid i skogen

Om du går vilse

Att hamna vilse i skogen, eller bli strandad i ödemarken är inget man planerat för. Fast det borde man göra. Att lära sig att överleva är en livsstil, menar Torbjörn Selin.

Torbjörn och utbildningsföretaget All in Nature Sweden håller olika typer av överlevnadskurser kopplade till friluftsliv. Torbjörn är överlevnadsinstruktör inom Försvarsmakten samt Svenska överlevnadssällskapet och till yrket dessutom krisberedskapsexpert. Han menar att tillsammans med ett tändstål, är kunskap det viktigaste verktyget att bära med sig.
– Alla behöver ha grundkunskaper inom överlevnad. Ta för vana att ha en nödfilt i bilen, en tändare i fickan och ett litet husapotek i ryggsäcken. Inte bara när du ska på utflykt, det är alltid bra att vara lite förberedd. För när olyckan väl är framme, då gäller det att lösa situationen efter bästa förmåga, säger Torbjörn.

Hur ska man då agera när man inte hittar skogsstigen tillbaka, när bilen gått sönder, telefonen laddat ur och det börjar bli mörkt? Torbjörn rekommenderar en prioriteringsordning, där det allra viktigaste är att man håller sig lugn.
– Det är lätt att få panik. Många rusar iväg och kämpar sig fram i oländig terräng. Det är fel. Du ska spara din energi, undvika att bli svettig och sedan kall. Du tjänar på att hålla behålla lugnet och inte förvärra din situation. Tänk sedan efter vilka risker som är störst. Är du skadad, är sjukvård alltid nästa punkt på listan, betonar Torbjörn.

Därefter gäller det att skydda sig från väder, vind och kyla. Vatten är viktigt, men mat kommer långt ner på Torbjörns prioriteringslista.
– Att hålla värmen är viktigt. Sök skydd under en klippa, eld kan rädda liv och lägger man stenar i elden kan de fungera som värmeelement under lång tid. Sitt aldrig direkt på marken, lägg en bädd med ris som skydd mot kyla och väta. Ett bra tips är att ha en plåtflaska att ha vatten i. Den går att lägga direkt i elden och ger dig varm dryck. Oroa dig inte för mat, människan klarar sig i veckor utan föda och då är du förhoppningsvis hemma igen, säger Torbjörn.

Förbered skogsturen

Varje år anmäls tusentals personer saknade i Sverige. Många av dem har gått vilse i skog och mark. Det bästa sättet att klara sig bra, är att vara väl förberedd.

  • Meddela alltid någon vart du ska och när du planerar att vara tillbaka.
  • Se till att ha mobiltelefonen fulladdad och ha koll på täckningen. Karta och kompass är alltid bra att ha med.
  • Vänd dig ofta om längs den väg du går, skogen ser annorlunda ut när du går tillbaka.
  • Lägg ut tydliga spår att följa för att hitta tillbaka.
  • Klä dig i färgglada kläder så att du syns bra.
  • Om mörkret sänker sig, ta skydd och vänta in dagsljus.

Läs mer

Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...
Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Skogsskötsel

Apteringen avgör värdet

Massaved, timmer eller energived? För att virkesvärdet från en gallring eller föryngringsavverkning ska kunna optimeras behöver träden apteras...