- Skogsskötsel
Stormsäkra skogen
Stormar kan leda till förödande konsekvenser för skogsbruket. På kort sikt påverkar det avsättning av virke och därmed virkespriset, på lång sikt påverkar det skogens omloppstid och åldersfördelning.

Vi kan i dag se betydande konsekvenser av stormfällningar långt tillbaka i tiden. Naturens krafter kan vi inte påverka, men som skogsägare finns det en hel del du kan göra för att förbygga och stå väl förberedd om din skog skulle drabbas. Det första du ska göra är att teckna en skogsförsäkring och säkerställa att ”storm” ingår. Just storm är ofta en tilläggsförsäkring.
Gammal skog som gallrats är mer känslig för vind.
Du bör också upprätta en Skogsbruksplan och sköta din skog efter den. Hyggeskanter är till exempel extra stormkänsliga. Tänk på stormriskerna när du gör åtgärder och planerar din skog, röjnings- och gallringsåtgärder i rätt tid minskar risken för stormfällning.
– Om du har en gammal och tät granskog bör du inte gallra utan slutavverka och börja om. Gammal skog som gallrats är nämligen mer känslig för vind, säger Tobias Persson, virkesköpare på Billerud.
Generellt sett är det bra att ha en varierad skog, både när det gäller träslag och ålder. Då kan avverkningen delas upp vilket minskar risken att hela skogsfastigheten blåser omkull samtidigt.
– Känner du dig orolig eller har funderingar föreslår jag att du tar en diskussion med din virkesköpare för att få råd kring hur du ska göra. Jag skulle även rekommendera dig att teckna ett Samarbets- eller Säsongavtal med Billerud. Om din skogsfastighet drabbas av storm får du förtur och vi bistår med maskiner för att ta hand om stormfälld skog. Genom avtalet garanterar vi också att vi köper virket.