Staten investerar – nu ska skogen skannas
I början av september la regeringen fram ett budgetförslag om att avsätta 12 miljoner kronor per år för en ny nationell laserskanning. En investering som kommer betyda mycket för miljön, skogsbrukets lönsamhet och landsbygdens tillväxt menar Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsen har tillsammans med andra myndigheter, företag och forskningsorganisationer vid flera tillfällen lyft fram behovet av en ny nationell laserskanning som bland annat visar trädens höjd, hur tätt de står och vilken volym de har.
Stor samsyn om databehov
– Det finns en stor samsyn bland berörda myndigheter och skogsbruket om behovet av nya data. Såväl skogsnäringen som andra samhälls- och miljöintressen har stor nytta av den information som kartorna ger. Därför är det här en mycket välkommen satsning, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Sedan tidigare finns det rikstäckande Skogliga grunddata i form av olika kartor baserade på en laserskanning som Lantmäteriet påbörjade 2009. Kartorna beskriver 98 procent av Sveriges skogar och används flitigt av både skogsbruket och myndigheter. Kartorna hjälper skogsbruket att planera avverkningarna, var det behöver gallras och var marker har bäst bärighet så att man kan undvika körskador. Det är bara några exempel på uppgifter som effektiviserar planering och skötsel av skogen.
Laserskanning ger bättre skogsskötsel
– Tack vare de kartor som laserskanningen ger möjliggörs en bättre skogsskötsel, vilket ger betydande effekter på lönsamhet och sysselsättning i skogssektorn. Men eftersom skogen växer behöver kartorna uppdateras löpande, och därför måste en nationell laserskanning genomföras regelbundet, säger Svante Larsson, projektledare för Skogsstyrelsens Skogliga grunddata och för det förberedande arbetet att få till stånd en ny laserskanning.
Enligt budgetförslaget kommer de 12 miljonerna avsättas årligen under en ospecificerad tidsperiod.