Deklarera smart – redovisningskonsultens bästa tips
Snart är det dags att deklarera – en nödvändig och viktig del i skogsägandet men samtidigt något som få ser fram emot. Genom att ha ordning på pappren och följa några enkla tips, finns både tid och pengar att spara. Redovisningskonsulten Anders Sunesson på Ludvig & Co guidar.

Anders Sunesson är redovisningskonsult och hjälper många skogsägare med deklarationen. Dessutom är han själv skogsägare. Genom att ha ordning och reda på utgifter och kvitton kommer man långt, menar han.
– Var noga med att löpande samla alla kvitton kopplat till ditt skogsägande på samma ställe, antingen digitalt eller i en pärm. Ta hand om bokföringen löpande så slipper du stressen med att börja samla ihop allt när det är dags att deklarera. Att ha bra ordning från början är det allra viktigaste.
Anders uppmanar skogsägare att vara noga med att göra avdrag för alla kostnader man har, även om man inte haft några inkomster från skogen under det aktuella året.
– Du får dra av alla kostnader du haft för att ta hand om och utveckla din skog; från plantor, verktyg och maskiner till rådgivning och bokföringsprogram. De flesta skogsägare har bra koll på vad man får dra av, men många gör misstaget att inte göra några avdrag de år de inte haft inkomster från skogen. Men du ska naturligtvis dra av de utgifter du haft ändå. Underskottet kvittas mot framtida överskott.
Milersättningen är ett av de avdrag som många missar.
– Åker du med egen bil för skogens räkning får du dra av 18,50 kronor per mil. Det glöms lätt bort, men kör du mycket kan det bli en betydande summa.
Skogsfastigheten är ett företag
Även om man inte har sitt skogsägande och skogsbruket som sin huvudsakliga verksamhet bör man driva det som det företag det faktiskt är.
– Många skogsägare ser sig inte som företagare. Men det är en verksamhet och du har allt att tjäna på att bedriva skogsbruket som en sådan, säger Anders.
Det innebär bland annat att hålla skogsbrukets ekonomi separerad från sin egen privatekonomi.
– Ha ett eget konto och eget kort för skogsskötseln, så att du redan när du gör ett inköp vet om det hör till skogen och ska dras av eller om det är en privat utgift. När du sedan får ett utdrag från banken har du redan alla utgifter samlade och får en bra överblick.
Om du väljer att återinvestera ett eventuellt överskott i skogen så får du skjuta skatteinbetalningen på framtiden.
– Alla investeringar är avdragsgilla på ett eller annat sätt, och det kan vara mer fördelaktigt att ta ut vinsten som kapitalinkomst eftersom det innebär lägre skatt. Men om du lever på skogen och skattar för enskild näringsverksamhet så går ju en del av det till din sjukpenninggrundande inkomst och pension.
Även om det kan vara frestande att skjuta skatten på framtiden, uppmanar Anders Sunesson till medvetna val.
– Den som väljer att skjuta på skatten genom att återinvestera överskottet ska ha en tydlig målsättning med det. Om du en dag vill plocka ut pengar, måste du skatta.
3 tips för inför deklarationen
- Ordning och reda. Hantera skogen som ett företag och håll skogsfastighetens ekonomi separerad från din privatekonomi. Bokför löpande – då blir det enkelt att överblicka utgifterna när det är dags att deklarera.
- Ha en tydlig målsättning. Ha en tydlig målsättning för skogsverksamheten och se till att den reflekteras i deklarationen. Du kan till exempel skjuta all skatt på framtiden genom att återinvestera överskottet, men det ska vara ett medvetet val med en tydlig målsättning. Först när du lyfter ut pengar ur skogsfastigheten faller skattekravet ut.
- Skaffa dig ett bra nätverk. Med en bra bankkontakt, en bra revisor och en bra virkesköpare kommer du långt. Våga be experter om hjälp.