Nyhet
10 okt 2023, 16:37 CET

Minimera skadorna av vindfälle

Att drabbas av vindfällen kan medföra både ekonomiska förluster och en försvagad skog. Skogsägaren Sven Forselius lyckades minimera de negativa konsekvenserna av stormen i augusti.

När olyckan väl har varit framme och de stormrelaterade skadorna är ett faktum är det bråttom att agera.
– Det första steget är att inventera skadorna efter stormen och bilda sig en uppfattning om omfattningen samt hur stort område som har drabbats, säger Henrik Bennmarker, virkesköpare på Billerud.

Stormfällda träd ska tas ut ur skogen så fort som möjligt för att virket inte ska förstöras. Dock får man aldrig tumma på säkerheten.
– Innan man går in i ett stormdrabbat skogsområde bör man vara medveten om riskerna. Kontakta Billerud och använd maskiner för att ta hand om stormfälld skog. Arbeta aldrig ensam om du är självverksam i skogen. Det är speciellt viktigt vid kapning av fallna träd och hängande grenar som kan vara farliga. De kan ha hamnat i spänn vilket gör dem till dödsfällor, säger Henrik.

Minimera skadorna

Enligt Henrik ska skogsägare som har drabbats tänka på tre saker; säkerheten, att minimera skadorna i skogen och följa de lagkrav som finns.
– Det är viktigt att få ut virket snabbt för att undvika skogsskador och att det blir nedklassat. Framför allt är det bråttom om det är äldre granskog som har blåst ner eftersom risken är stor för angrepp av granbarkborre. Granbarkborren förökar sig snabbt i granar med nedsatt försvarsförmåga.

Lagkravet för när virket ska vara ute ur skogen är detsamma vid ett vindfälle som vid en avverkning. Senast den 1 juli måste virket fraktas ut ur skogen och man får maximalt lämna kvar fem skogskubik per hektar.
– Det är bra att känna till att de skogsägare som har ett samarbetsavtal med Billerud är de som prioriteras om det skulle hända något, till exempel stormfällning, säger Henrik. Om man har drabbats av en höststorm underlättar det att hinna få ut en maskingrupp innan snön kommer eftersom det är svårt att se liggande träd när snötäcket har lagt sig.

Viktigt med bra samarbetspartner

Skogsägaren Sven Forselius drabbades av vindfälle på sin skogsfastighet utanför Ljusdal tidigare i höstas. Delar av den 55-åriga skogen, mestadels tall, hade gallrats för ett par år sedan och andra delar var gallrade för omkring tio år sedan.
– Det drabbade området sluttar ner mot en tjärn och marken var blöt efter allt regn, berättar Sven. Jag klarade mig ändå skapligt, det krävs ingen nyplantering och även om det nu är glesare mellan träden blåste inte allt ner.

Redan två månader efter vindfället är det nedblåsta virket på Svens fastighet ute ur skogen.
– Jag samarbetar med Billerud och vi kunde samordna åtgärden med en inplanerad avverkning i närheten. Det räddade upp hela situationen eftersom virket inte hann bli skadat och det löste sig även bra rent ekonomiskt då det bara krävdes en etablering i skogen för att ta hand om både vindfälle och avverkning. Det jag har lärt mig av detta är att det är oerhört viktigt att ha en samarbetspartner som man kan lita på och som kan agera snabbt, jag hade aldrig kunnat ta hand om detta på egen hand.

Henrik Bennmarker poängterar också vikten av ett bra samarbete för att kunna agera snabbt. Han tipsar även om att samordning med rågrannar kan vara ett sätt att minska kostnaden av stormskador.
– Om det är flera skogsägare som har drabbats i ett område kan man göra gemensam sak kring upparbetningen. Eller som Sven gjorde – kombinera bortforslingen med någon annan åtgärd som ändå hade behövt genomföras i skogen – det håller också nere kostnaderna.

Mer om vindfällen

Viss skog är extra utsatt för vind

Skog är mer utsatt för vindfällen när den är nygallrad eftersom träden i en tätare skog har skydd av varandra. Skog som ställs isär får mer ljus och trädens krona växer sig större vilket gör att vinden lättare får tag. Även fröträd eller kantzoner vid exempelvis vattendrag och hyggen är extra utsatta för vind.

Träd med markkontakt

Träd som har fallit men där rötterna fortfarande har delvis markkontakt kan leva längre även om de försvagas och blir stressade.

Certifierad skog

Om stormen är framme och träd faller så ska man lämna kvar två träd per hektar till förmån för den biologiska mångfalden. Man kan skämtsamt säga att det är ungefär de man inte hittat eller de som ligger olämpligt till.

 

 

Läs mer

Nyhet
22 apr 2025

Lyckas med föryngringen i ett tuffare klimat

Att lyckas med föryngringen är avgörande för framtidens skogar. Trots utmaningar som torka, klimatförändringar och försämrade återväxtresultat...
Nyhet
15 apr 2025

Vårstäda i skogen

Våren är den perfekta tiden för att städa i skogen. Genom att rensa bort skräp bidrar du till en säkrare och mer trivsam miljö för både djur och...
Nyhet
8 apr 2025

Säsong för plantering

Nu är det inte lång tid kvar tills årets planteringssäsong börjar. Från mitten av april fram till midsommar hjälper Billerud privata markägare...