Se till skogen efter vintern
När vintern börjar ebba ut är det tid att se över i vilket skick skogen är och om något behöver åtgärdas i den.

Erik Jakobsson är virkesköpare i Dalarna. Han vittnar om en mild vinter med fin snö, åtminstone för skogens räkning. Antalet snöbrott, alltså när mycket blötsnö fastnar och helt enkelt knäcker trädet, är få efter vintern och lokalt avgränsade i området där Erik arbetar. Har man snöbrott och skadad skog ska man vara försiktig, det kan vara farligt att arbeta med att ta hand om skadad skog. Trots en lugn vinter är det hög tid att ge sig ut i skogen.
– Det är alltid bra att under våren kontrollera hur skogen mår. Se om det är läge att gallra någonstans och kartlägg röjningsbehovet. Röjas behöver det, som vi vet, nästan alltid göras någonstans, säger Erik Jakobsson.
Alla de skogsbruksåtgärder som ska genomföras under barmarkssäsongen underlättas av en god planering. Om skogliga tjänster ska beställas krävs en viss framförhållning, så det är utmärkt att vara förberedd och planera i god tid.
Annars är det framför allt barkborreangreppen som skogsägaren behöver ha koll på när vårvärmen kommer. Områden som varit angripna tidigare, äldre granskog, kantträd och stormskadad skog är extra utsatt för angrepp.
– Om skogen inte har några direkta skador är det just granbarkborren som du behöver vara vaksam på. Blir det en varm vår kan det smälla till ordentligt och då gäller det att ha lite framförhållning, menar Erik Jakobsson.