• Skogsskötsel

3T – vägen till ökad tillväxt i skogen

Många skogsägare vill öka tillväxten i sin skog. En effektiv metod är att utgå från trädslag, tid och täthet. "Det skapar bra återväxt och långsiktig lönsamhet", säger Erik Normark, skötselspecialist på Skogsstyrelsen.

3T (trädslag, tid, täthet) är grundbulten i Skogsstyrelsens projekt för att förbättra produktionen i skogen.
– Det är en enkel och pedagogisk modell som bygger på att låta höjden på skogen avgöra när åtgärder bör göras, säger Erik Normark.

Ett exempel: Vid plantering sätts minst 2 000 plantor per hektar senast år 2 efter avverkning. En till två röjningar, helst vid 2–3 meters höjd till 2000 stammar per hektar eller något fler, leder sedan till en lönsam första gallring vid 12 meters höjd till cirka 1100 stammar per hektar. Sista gallringen görs vid en medelhöjd på 18 meter och ska ge en framtida föryngringsavverkning av 600-800 stammar per hektar vid 70-85 års ålder.

Vad innebär då trädslag, tid och täthet enligt modellen?
– Trädslag innebär ståndortsanpassning och användning av det trädslag som är bäst lämpat för varje växtplats i skogen och för skogsproduktionen på lång sikt. Tid och täthet innebär att röjning och gallring ska genomförs vid rätt tid för beståndets fortsatta vitalitet och utveckling, och hur många träd som ska stå i skogen efter åtgärd.

3T har tagits emot positivt av skogsägarna, och Erik tror att det beror på modellens pedagogik och enkelhet.
– 3T bygger på robusta tumregler. Följer man dem leder det till hög och lönsam skogsproduktion.

Rekommendationer till skogsägarna

Lars Bergman, verksamhetsutvecklare på Billerud, är även han positivt inställd till 3T. Vilka rekommendationer ger Billerud till skogsägarna utifrån 3T?
– Till att börja med att optimera tillväxten utifrån den plan man har med sitt skogsbruk. Alla skogsbrukare har inte strikta ekonomiska mål med sitt bestånd. Man kan till exempel ha som mål att skogen ska ha en viss kvalitet eller generera störst volym. Olika planer ger olika skötselalternativ.
– När det gäller trädslag är det viktigt att välja rätt utifrån markens potential. Ett problem som kan uppstå är betestrycket från vilt. Det kan leda till att man tvingas välja gran, fastän marken egentligen passar bäst för tall. Och om gran inte passar för marken leder det till tillväxtförluster.
– Tid handlar om att man röjer och gallrar vid rätt tidpunkt. För tidig röjning kan leda till älgskador, medan en sen röjning kan bli dyr och resultera i ett ostadigt bestånd som ofta är känsligt för till exempel snöbrott. Här gäller det att känna sitt bestånd och ha tajming.

Om täthet säger Lars:
– Här gäller det att varje bonitet har sitt optimala antal plantor vid plantering och efter röjning. Skogsvårdslagen anger ett minimikrav på antal plantor, och det antalet är lågt satt. Vi rekommenderar att sätta ett större antal plantor för att nå en livskraftig föryngring ur ett skogsproduktionsperspektiv.

Han betonar att 3T är en arbetsmodell och inget regelverk. Det säger inte vad man ska göra, utan vad man ska tänka på som skogsägare om man vill ge sitt bestånd en bra start och få bra lönsamhet på sikt. Målet är att få en bra variation i skogen.
Lars Bergman återkommer till varje skogsägares plan med skogsbruket.
– Tänk på planen och håll fast vid den när du ställs inför valmöjligheter. Tro på din plan och ha is i magen. Och tänk på att det du planterar i dag ska ge ett kvitto på lång sikt.

Läs mer

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...