• Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.

Foto: Bildbank

Att röja en ungskog är något som många skogsägare väljer att – till viss del eller helt och hållet – utföra själva, även om de tar hjälp av Billerud med övriga skogsbruksåtgärder.

– Att arbeta i skogen är givande, men det kan också innebära risker om man inte tänker på säkerheten, säger Mårten Haglund, skogsvårdsledare och ansvarig för Billeruds röjningar i Uppland och Gästrikland.

Mårten betonar särskilt vikten av att alltid ha med ett första hjälpen-förband och en fulladdad telefon när man ger sig ut i skogen.

– Meddela var du är och parkera bilen i färdriktningen så att det är lätt att ta sig därifrån. Ett tips är också att lägga en lapp i vindrutan med information om vem som ska kontaktas om bilen blir kvar i skogen. Det säkraste är att inte arbeta ensam, i våra arbetslag är det alltid 5–6 personer.

Billeruds entreprenörer anger alltid en larmkoordinat kopplat till varje uppdrag för att räddningstjänsten enkelt ska hitta rätt om olyckan skulle vara framme.

– Larmkoordinatorer kan man uppge även som privatperson, till exempel kan kartor på Eniro och Google maps användas, tipsar Mårten.

Rätt kunskap för röjsåg

Att känna till de rätta teknikerna och hur man hanterar utrustningen gör stor skillnad. Det krävs inte körkort för att använda röjsåg, men arbetet blir både säkrare och effektivare med rätt kunskap.

– Det är alltid bra att utbilda sig. Vänd till dig Säker skog för att få mer information om vem som anordnar kurser och hur man tar körkort för röjsåg, säger Mårten.

Skyddskläder, till exempel varseljacka eller varselväst på överkroppen, hjälm med visir, hörselskydd, arbetshandskar och stålhätteskor med sågskydd är absolut nödvändigt. Det är också viktigt att se till att all utrustning är i gott skick och uppfyller de säkerhetsstandarder som krävs. En väl inställd röjsele avlastar rygg och armar.

– Kontrollera röjsågen innan arbetet påbörjas; start- och stoppknappen samt gasspärren ska fungera så att det inte uppstår ett ofrivilligt gaspådrag. När röjsågen går på tomgång ska klingan stå still. Se även till att klingskyddet är på plats. Själva klingan ska kontrolleras regelbundet, det får inte vara några sprickor i den. Det görs enkelt genom att slå på klingan med ett verktyg – om ljudet är stumt och dovt är den trasig. Även klingans låsmutter blir utsliten och behöver bytas med jämna mellanrum. Arbetet underlättas om klingan är vass och lagom skränkt.

Planera arbetet

För att röjningen ska gå smidigt och effektivt bör man gå över hela trakten innan röjningen påbörjas. Då får man en överblick över området och kan planera röjningen.

– Man ska alltid röja så att träden faller över det som redan är röjt. Det sparar både tid och kraft då man slipper kliva över sly och fällda stammar. Se till att träden inte blir hängandes kvar, utan såga ner grenar så att allt hamnar på marken, säger Mårten och fortsätter:

– När en slänt ska röjas kan man till exempel börja längst ner och sedan röra sig på skrå för att slippa gå upp och ner. Röj systematiskt och metodiskt och undvik att byta mellan olika områden.

Sommartid finns ytterligare en faktor som inte ska underskattas – nämligen insekter.

– För att skydda sig mot mygg och fästingar är det täckande kläder och ett bra myggmedel som gäller. Glöm inte bort att ta vaccin mot fästingar! Och var uppmärksam så att du inte hamnar i ett jordgetingbo.

För den om vill ta hjälp med sin röjning är det bra att känna till att samtliga Billeruds entreprenörer är PEFC-certifierade och de följer gällande säkerhetsföreskrifter.

– Efter varje åtgärd i skogen lämnar entreprenörerna en återrapport. Om det har inträffat en incident eller olycka följer vi alltid upp det. Tack och lov är det sällan som det inträffar, säger Mårten.

Röj i tid

Mårtens bästa röjningstips är att röja i tid innan skogen hunnit växa sig för grov och hög. Att röja för sent blir tyngre, svårare och mer kostsamt.

– På Billerud röjer vi oftast bestånden två gånger innan vi släpper iväg skogen till gallringskog. Vi gör en första lövröjning när träden är mellan 1 och 2 meter. När träden är mellan 4 och 5 meter ställer vi isär dem till cirka 2 000 stammar per hektar.

Läs mer

Skogsskötsel

Driva eget i skogen

Redan under gymnasietiden kan det vara möjligt att prova på ett eget företagande inom skogsbruk. Det gjorde Viktor Andersson och Marcus Staflin...
Skogsskötsel

Skogsbilväg för lyckade åtgärder

Avverkningar och virkestransporter utförs året runt. För att möjliggöra detta måste vägnätet vara väl fungerande, utbyggt och underhållet. Med...
Skogsskötsel

Aktiv skogsägare på distans

Ungefär en av fyra skogsägare bor inte på sin fastighet. Med dagens teknik och en bra kontaktperson är det fullt möjligt att sköta skogen...