- Möt en skogsägare
Skogsägare på deltid
Historiens vingslag blir tydliga på bibliotekarien Carin Erikssons gård norr om Nora i Bergslagen. Skogen är full av kolbottnar och här finns även gruvhål och husgrunder.

Bergsbruket med brytning av järnmalm var dominerande i Bergslagen fram till slutet av 1800-talet. Carins gård består, liksom många andra gårdar i Bergslagen, av både skog och jordbruk. Den 227 hektar stora skogen rymmer till största del gran och tall men även 16 procent lövträd. Åkermarken arrenderas ut och egna får betar för att hålla markerna öppna.
Skogen kan producera många hållbara produkter som kan ersätta oljebaserade material.
Gården har funnits i familjen sedan 1919, då Carins morfar köpte den. Hennes föräldrar tog över på 50-talet och sedan tio år driver hon den själv. Samtidigt arbetar hon heltid som bibliotekarie i Lindesberg.
– Tiden räcker inte till. Jag skulle vilja göra mer, till exempel underhålla husen och röja skogen mer. Men det får väl bli när jag är pensionär, säger hon.
Lejer ut skogsåtgärder
För att få det att gå ihop lejer Carin ut det mesta av jobbet till Billerud.
– Jag sköter viss plantering och finröjning själv. Åtgärderna i skogen planerar jag tillsammans med min kontaktperson på Billerud. I år har vi gallrat och nu är det dags för röjning. Att sköta skogen aktivt är också en förutsättning för att få så bra ekonomisk avkastning som möjligt; skogen är en viktig inkomstkälla.
Att ha egen skog innebär förstås ett ansvar. Carin har valt att certifiera sin skog samt har ett naturvårdsavtal för att gynna lövskog. Skogliga kunskaper har hon fått dels av sin pappa, dels via Skogsstyrelsens kurser och Linnéuniversitetets utbildning Hållbart familjeskogsbruk.
– Skogen är en viktig del i samhället och kan producera många hållbara produkter som kan ersätta oljebaserade material, säger hon.
Allemansrätten är viktig
Carin är mån om att andra ska ha tillgång till hennes skog.
– Jag har en mountainbikeled som går över min mark och tycker bara att det är roligt om skogen används. Att komma ut i skogen mår alla bra av, säger hon.
Carin Eriksson
Bosatt: Övre Bondborn, norr om Nora
Skog: 227 hektar
Familj: Vuxna barn och barnbarn
Yrke: Bibliotekarie
Intressen: Vara ute i naturen, miljöfrågor