Flera miljoner ton plast i världshaven

På sina resor har Tara seglat både genom rena, friska hav men också genom en hel del skräp. Stilla havet är mest påverkat om man räknar plast i ton. Nedskräpningen, varav 90% är plast, följer undervattensströmmarna och skapar stora plastberg. Uppskattningsvis finns det just nu enbart utanför Hawaii en mängd plast som skulle räcka mer än väl för att täcka hela Texas.

Plast påverkar hela ekosystemet

Vi har länge vetat att plast i haven påverkar större levande varelser. Det är faktiskt så att om vi inte börjar använda plast i långsammare takt så kommer det att finnas mer plast än fiskar i haven 2050. Men effekten på havens mindre invånare, som plankton, räkor och småfisk, är ett problem som upptäckts mer nyligen. Solljus bryter plast till millimerstora fragment, så kallad mikroplast, som de här små djuren misstar för mat. Plasten rör sig sedan upp i näringskedjan och påverkar hela ekosystem.

Från plankton till jättevalar

Vår uppgift är att utmana konventionell forskning. Att ge haven en röst och att öka allmänhetens förståelse för de här frågorna. Plankton i haven tar upp stora mängder mikroplast, vilken sedan jobbar sig upp i näringskedjan. Nedskräpning påverkar med andra ord hela ekosystemet, och i de värst påverkade områdena är plankton nästan helt borta. Detta påverkar självfallet djurlivet, och orsakar samtidigt stora ansamlingar skräp.
Romain Troublé, Verkställande Direktör – Tara Expeditions Foundation