Låt oss tillsammans innovera för hållbarhet

Vi kan inte utmana det konventionella ensamma – samarbete är nyckeln. Billerud driver förändringsarbetet genom samverkan såväl internt som externt. 

Öppenhet och nyfikenhet för andras idéer är avgörande för att hitta synergier och skapa gemensamma utvecklingsprojekt tillsammans med konverterare, varumärkesägare och andra aktörer. Breda samarbetsprojekt är ovärderliga för att lägga grunden för ett mer radikalt forskningsresultat

Innovationsprojekt

Tissue Wrap

Billerud lanserar ett maskinglättat kraftpapper särskilt framtaget för omslag till toalett- och hushållspappersrullar. Den nya produkten träffar mitt i prick vad gäller hållbarhet. Den är både förnybar, återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar. Samtidigt klarar pappret tuff logistik och hantering lika bra som traditionell, oljebaserad PE-plast.

U-Bend straw

Ett 180° böjbart sugrör av papper för dryckesförpackningar som är starka, håller länge utan att lösa upp sig och som går att böja utan att gå sönder – det är något världen har väntat på. U-Bend-sugröret är en patenterad lösning och ett miljövänligt alternativ till plastsugrör. Det här är ett användarvänligt alternativ för dina vardagliga drycker. Slutanvändarna kommer att vara konsumenter som köper enskilda dryckesförpackningar fyllda med juice, mjölk eller vatten. U-Bend-sugröret har utvecklats i samarbete med Paper Straw Co.

Formbart papper

FibreForm Cap är ett innovativt alternativ till de traditionella metalltoppar som används för mousserande vin över hela världen. Den är lika snygg som metall, och har samma utmärkta tryckkvalitet, men är tillverkad i 100 procent återvinningsbart och 100 procent biologiskt nedbrytbart primärfiberpapper från välskötta skogar.

Moelven och Billerud samarbetar för att hitta ny förpackningslösning

Vi ska utveckla en ny förpackningslösning till Moelven Woods interiörpaneler. Målet är att utveckla en pappersbaserad lösning som kan ersätta dagens krympfolie i plast. Samarbetet är ett resultat av en nytänkande innovationstävling i regi av Paper Province.
Billerud and Moelven paper-based packaging solution

Treesearch

Vi är övertygade om att samarbete med andra företag, forskningsinstitut och partners är det bästa sättet att komma fram till bättre förpackningsmaterial och lösningar samt ökad cirkularitet. Ett sätt att uppnå detta är med Treesearch, en svensk samverkansplattform för grundforskning, kunskapsspridning och kompetensuppbyggnad inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara. Det involverar den akademiska världen, industrin, privata stiftelser och den svenska regeringen, och syftet är att omvandla banbrytande grundforskning till högteknologiska innovationer för att möta klimatutmaningen.

Se även

Nyhet
24 apr 2023

Billerud utforskar möjligheter med Bio-CCS

Det globala klimatavtalet som trädde i kraft år 2016 krävde inte bara en brant minskning av växthusgaser men också att nettonegativa utsläpp...
Nyhet
27 sep 2023

Invigning av sodapannan i Frövi

I september 2023 invigdes Frövi bruks nya sodapanna – SP4. Hårt arbete ligger bakom bygget av den anläggning som nu finns på plats och som...