Region Nordamerika

I region Nordamerika tillverkar Billerud grafiskt papper, specialpapper samt avsalumassa. Produkterna tillverkas av nyfiber och säljs framför allt på den inhemska marknaden.

I Nordamerika har Billerud två verksamhetsmässigt integrerade pappers- och massabruk i Escanaba respektive Quinnesec i delstaten Michigan. Vi har även en arkningsverksamhet vid anläggningen Wisconsin Rapids i delstaten Wisconsin.

Våra grafiska papperskvaliteter används bland annat till tryckt kommunikation, exklusiva kataloger, broschyrer och böcker. Våra specialpapper används för tryckskänsliga etiketter samt till release liner till baksidan av lamineringar och hygienprodukter.

Vi är såväl kvalitets- som kostnadsledare inom grafiskt papper på den nordamerikanska marknaden och vi har även en ledande ställning inom etiketter. 

Nyckelfakta 2023

Nettoomsättning
MSEK 11 511
EBITDA
MSEK 1 618

Försäljning per produktkategori (2023)

Försäljning per produktkategori, % Procent
Grafiskt papper 72
Specialpapper 14
Avsalumassa 14

Andel av koncernens nettoomsättning (2023)

Andel av koncernens nettoomsättning, % Procent
Nordamerika 28
Europa och övrigt 72

Nordamerika erbjuder

Grafiskt papper – används till alla typer av tryckt kommunikation, så som kommersiell tryck, inom marknadsföring- och reklamsammanhang, direktreklam, exklusiva kataloger, broschyrer, böcker och tidskrifter.

Specialpapper – används för tryckkänsliga etiketter och andra topplager av etikettkonstruktioner, samt release liner som används på baksidan av lamineringar och till hygienprodukter.

Pappersmassa – erbjuder Quinnesec bruk. Tillverkat av 100% nyfiber, vilket garanterar förstklassig kvalitet ifråga om styrka och renhet.