Tänjer på gränserna för förpackningar

Hur arbetar branschen med innovation och vilka positiva effekter har det på vår omvärld? Mikael Ankerfors gör plats i sitt schema för att berätta om några av våra senaste innovationer och erbjuda en glimt av vad som väntar i framtiden.

Ta en titt ...

Please accept Marketing cookies to view this content.

 

We want to raise standards and broaden perceptions of what can be solved with fibre-based packaging
Mikael Ankerfors, Project Manager, New Business Lab, BillerudKorsnäs

FreeFormPack™

Vad: Genom ett joint venture med Curti erbjuder vi ett system med en flexibelplattform för skräddarsydda förpackningar av förnybara material (FibreForm®). Fördelar: Erbjuder varumärkesägare differentiering genom att ge deras varumärkesplattform unika egenskaper och mervärde.

Green Pouch från BioBag

Vad: En hållbar lösning där både barriär, lim och etikett har tillverkats av komposterbara material. Fördelar: Den här stand-up påsen är den första produkten som lanseras av vårt närstående bolag BioBag, och består av papper från BillerudKorsnäs.

Mikrofibrillär cellulosa

Vad: Mikrofibrillär cellulosa är ett nytt slags styrkemedel som ger starkare och lättare produkter. Det öppnar dessutom upp för nya möjligheter utanför pappersindustrin. Fördelar: Tillsammans med Innventia bygger vi en mobil demonstrationsfabrik för mikrofibrillär cellulosa för att möjliggöra fullskaliga utvärderingar av pappersmaskiner.

Inbyggd barriär

Vad: Vi utvecklar pappers- och kartongmaterial med en inbyggd barriär, vilket innebär att själva pappret/kartongen har en barriärfunktion. Dagens barriärer läggs utanpå papper och kartong genom laminering med plast eller aluminium. Fördelar: Pappers- eller kartongmaterial med en inbyggd barriär skulle möjliggöra produktion av exempelvis livsmedelsförpackningar utan extra laminering med plast eller aluminium.

Interaktiva förpackningar

Vad: Vi utvärderar tekniker som gör förpackningar smartare genom att ge dem förmågan att kommunicera med elektroniska enheter som smartphones. Fördelar: Den här typen av smarta förpackningar kan användas för att informera om förpackningens innehåll, ge råd om användning av produkten, skydda mot förfalskningar och identifiera och spåra förpackningen genom logistikkedjan och i butiker.

Se även

Botar föräldrars ”förpackningsraseri” en leksak i taget

Läs vidare för att ta reda på hur det brittiska varuhuset Marks & Spencer i samarbete med BillerudKorsnäs sätter stopp för förpackningsraseri.

Formbart papper

Med vår formbara BillerudKorsnäs FibreForm 3D-papper kan vi erbjuda ett alternativ till plast och en spännande möjlighet till inspirerande design.