Andrei Krés sommarjobbade som rullare i Grums och idag är han finansdirektör på Billerud

När Andrei Krés familj tog flyttlasset västerut från Estland till Sverige hamnade de vid Vänerns norra strand i Grums. Ortens dominerande arbetsgivare Billerud med pappersbruket Gruvön sysselsatte då så många som 1150 personer. Att det därför även blev Andreis första arbetsplats föll sig ganska naturligt, ett sommarjobb inom produktionen som rullare.

Detta var år 2005 och idag, 18 år senare, är Andrei Krés finansdirektör på Billerud och ytterst ansvarig för bolagets finansiering. Andrei och hans kollegor uppgift är att se till att koncernens bolag har den finansiering de behöver för att fortsätta med sin verksamhet.

 – Att det blev just Billerud var inte konstigt. Grums är en liten bruksort och det var allmänt känt att arbetet på Gruvön var bra, en solid arbetsplats och arbetstider med skiftgång som även möjliggjorde längre perioder av ledighet, säger Andrei.   

Företaget förändrades under sommarjobbstiden

Hösten 2007 flyttade Andrei till Lund för att läsa ekonomi på universitetet men fortsatte att komma tillbaka till bruket på Gruvön varje sommar. Under årens lopp lärde han känna företaget ordentligt och var även med när sammanslagningen till Billerud genomfördes 2012, då som trainee.

 – Det var tydligt för mig att bolaget förändrades för varje år. Det måste ha varit sommaren 06/07 som jag verkligen lade märke till att det blivit allt mer framåtlutat och med större kundfokus. Då började det komma fler kundbesök på bruket och nya spännande produkter kördes såsom Fiberform, säger Andrei.  

 Arbetsgivaren har ett stort ansvar

Varje sommar tar Billerud emot cirka 450 sommarjobbare totalt, de allra flesta med placering ute på bruken. En bra introduktion och god planering är enligt Andrei ett viktigt åtagande för arbetsgivaren för att få sommarjobbare och trainees att trivas och behålla motivationen.

 – Jag blev själv väl emottagen och kände mig alltid välkommen och betydelsefull. Jag fick även allt större utmaningar som gjorde att jag lärde mig nya saker och breddade min kompetens”, säger Andrei.