Möt semestervikarie Angelica Sroka

Att tänka nytt är en av byggstenarna för Billeruds framgång. Under sommaren har vi ca 400 semestervikarier på plats. Det innebär en mängd nya idéer och perspektiv. Under sommaren kommer vi att lyfta fram några av deras intryck här på intranätet.

Angelica Sroka, 23, är ingenjörsstudenten inom Teknisk Design som för tillfället vikarierar på Billeruds produktionsanläggning i Karlsborg. Hon jobbar på labb där hon mäter och följer upp provresultat från produktionen.

Hej Angelica! Till att börja med, varför sökte du sommarjobb hos oss på Billerud?

Under våren gjorde jag ett projekt via Luleå tekniska universitet. Projektet var baserat här på Billerud där vi genomförde en riskanalys på underhållsarbetet och kom fram till åtgärdsförslag. Det var där jag fick kontakt med er vilket gjorde att jag började jobba här nu i sommar. Det är kul att som produktionsingenjörstudent få en inblick i hur en produktion fungerar på riktigt, det ger verkligen mycket kunskap till sitt framtida yrke.

Vad jobbar du med hos oss?

Jag jobbar som laborationstekniker på labbet för process/miljö.

Berätta om en dag på jobbet!

Ute i produktionen finns det en stor mängd mätare som hela tiden tar automatiska prover på hur produktionen går. Det man inte vet är om mätarna verkligen mäter rätt, det är här jag och mina kollegor kommer in. Vi går dagligen ut till dessa mätare och jämför mätarnas testresultat med våra egna manuella prover för att kolla att proverna stämmer överens med varandra. Proverna görs antingen i labb eller med egna mätare som tas till provplatsen.

Vi värdesätter nya perspektiv. Har du under din tid här sett något som vi kan bli bättre på?

En sak som jag kan tycka att organisationen kan förbättra är introt för sommarjobbare, alltså när dem börjar. Om du som sommarjobbare kommer till en ny arbetsplats och blir ordentligt välkommen finns det större chans att man stannar och även rekommenderar företaget till andra. Man ska känna sig stolt och välkommen till sitt jobb, det ger mycket för kamratskapen och sin vilja att utföra sitt sommarjobb på bästa möjliga vis.

Vad gör du när du inte sommarjobbar hos oss?

Jag studerar för tillfället Civilingenjör Teknisk Design med master inom produktionsdesign, ska börja mitt sista år efter sommaren. Utbildningen handlar om hur man gör en produktion effektiv och hur arbetarna ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt i form av ergonomi, säkerhet och arbetsorganisation.

Se även

Möt semestervikarie Rikard Harila

Läs mer om sommarjobbet som Processoperatör på Renseriet på Billerud i Kalix.

Möt semestervikarie Patrik Westlin

Här kommer en presentation om Patrik Westlin som pluggar Industriell Ekonomi på Luleå Tekniska Universitet och jobbar sin första sommar i Gävle.

Möt semestervikarie Atte Forslund

Atte sommarjobbar på PM1 i Jakobstad som produktionsplanrerare. Det här är tredje sommaren med Billerud.