Nyhet
23 feb 2016, 9:14 CET

Klimatförbättrande förpackning vinner innovativ studenttävling

Hur kommer vi att förpacka och köpa vår mat om 50 år? BillerudKorsnäs ställde frågan till studenter över hela världen i innovationstävlingen Sustainergies Cup. Svaret? Förpackningen blir en symbol för miljöförbättringar och hållbarhet.

I Sustainergies Cup tävlar studenter från hela världen med nyskapande idéer som ska lösa deltagande företags tävlingsuppgifter. BillerudKorsnäs utmanar konventionella förpackningar och i uppgiften ingick att göra detsamma. Studenterna skulle utforska megatrender, globala utmaningar, ny teknik och hitta andra faktorer för att kunna beskriva hur mat köps och förpackas i framtiden. Hur påverkas konsumenten, distributören, återvinningssystemet och själva förpackningen? För att inspirera till att tänka utanför ramarna valdes tidshorisonten 50 år.

Vinnare blev tre ingenjörsstudenter från Uppsala universitet - Alireza Hosseini Shabestari och Daniel Ismail Eriksson som studerar Maskinteknik samt Anders Larsson som läser masterprogrammet Industriell Ledning och Innovation. I sin vision ”The BillerudKorsnäs Way” målar de upp en tidslinje 50 år framåt i tiden, med den koldioxidnegativa förpackningen som en av de främsta innovationerna. Med sin lösning illustrerar de hur samhället kan sluta kretsloppet för livsmedelsproduktion när världens befolkning närmar sig 10 miljarder. Dessutom utmanar de företagen att utveckla sitt hållbarhetsarbete från att enbart minimera negativ påverkan till att kärnaffären ska bestå av att skapa en positiv nettopåverkan - med framtidens förpackningar som symbol för omställningen till ett hållbart samhälle.

Anders Larsson representerade vinnarlaget från Uppsala vid prisutdelningen, här tillsammans med Maija Bigestans, BillerudKorsnäs och Markus Danell, Sustainergies. Foto: Sustainergies

– Vi spanar ständigt framåt och hittar gärna samarbeten med andra för gemensam inspiration och kreativa idéer som kan hjälpa oss att fortsätta driva branschens utveckling och utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Här passar Sustainergies Cup väl in. Tävlingsbidragen har kommit från hela världen och visar att många delar vårt engagemang för dessa frågor. Vi har fått inspirerande bilder av hur framtiden kan se ut om 50 år, säger Henrik Essén, Kommunikations- och Hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

Sustainergies Cup genomförs för sjätte gången och övriga deltagare var Scania och Trafikverket. BillerudKorsnäs utmaning antogs av studenter i Albanien, Egypten, Indonesien, Italien, Nederländerna, Sverige, Tunisien, Tyskland och Österrike.