Nyhet
4 maj 2018, 14:01 CET

Produktionsstart för pappersmaskin 10 i Skärblacka

Vi har den stora glädjen att meddela att PM10, fundamentet i vår satsning att utveckla produktionsanläggningen i Skärblacka till ett världsledande centrum för tillverkning av maskinglättat kraftpapper (MG-papper), nu framgångsrikt har producerat sitt första ”papper på pope”.

Ända sedan beslutet i juni 2016, att utveckla Skärblacka till ett världsledande centrum för tillverkning av MG-papper har ett intensivt arbete pågått, inkluderat en mycket spektakulär och sevärd flytt av en 160 ton tung Yankee cylinder från finska Tervasaari.

Den 24 april klockan 23:57 uppnåddes så en betydande milstolpe i projektet då PM10 framgångsrikt lyckades tillverka ”papper på pope”. Massan har alltså framgångsrikt körts genom hela maskinen, rullats upp på tambouren, körts mot popecylindern och förflyttats till rullmaskinen där det färdiga maskinglättade pappret skärs ner till kundspecifika rullar.

– Det är en komplicerad procedur att köra massa hela vägen genom maskinen fram till pope och det känns fantastiskt att vi nu är igång med pappersproduktion på PM10. Med denna milstolpe är vi på god väg att transformera Skärblacka, tillsammans med systeranläggningen i Beetham, till ett världsledande MG-center, säger Håkan Krantz, fabrikschef i Skärblacka.

– Detta projekt är en stor investering och ett viktigt steg för BillerudKorsnäs att bli världens ledande centrum för MG-hantverk. PM10 blir den största, mest effektiva maskinen i Europa och kommer att förbättra vår produktmix, till glädje för oss och våra kunder som får en bredare portfölj med högre förädlingsvärde, säger Johan Nellbeck, direktör Packaging Paper på BillerudKorsnäs. Han fortsätter:

– Det är ett väldigt engagemang för projektet och jag är oerhört stolt över vad laget har uppnått. Med detta skapar vi en solid grund för framtida utveckling av produkter i Skärblacka - viktigt för oss som kan behålla en ledande position inom området, men också, och det är särskilt roligt, viktigt för orten Skärblacka med till exempel nya arbetstillfällen.

Nu inleds arbetet med intrimning av maskinen och under 2018 kommer kapacitetsutnyttjandet att successivt öka, med start och utveckling av produkter som fasas in under de kommande 12 månaderna. Den fulla produktionskapaciteten, det vill säga 90 000 ton per år, väntas uppnås under första kvartalet 2019.

Papper på pope klockan 23:57 den 24 april, som följdes av 9 timmars kontinuerlig produktion. Stolt team på plats.