Nyhet
4 apr 2023, 10:07 CET

”Du får en otrolig chans att utvecklas hos Billerud!”

​Det säger Maria Ahlström, som precis börjat en tillfällig tjänst som sektionschef på underhåll vid Billeruds bruk i Gävle. Hon började arbeta som operatör för snart åtta år sedan och har sedan dess utvecklats vidare via fyra olika jobb på Billerud.

Maria Ahlström, sektionschef på underhåll på massabruket i Gävle.


Maria Ahlström fick upp ögonen för industriarbete och de spännande tillverkningsprocesserna när hon jobbade extra industribrandman inom stålindustrin. Med sig i bagaget hade hon en eftergymnasial utbildning i Skydd mot olyckor (SMO) och en stor lust att utveckla sig och lära sig nya saker.  

– Jag genomförde min LIA (Lärande inom arbete) inom stålindustrin och blev helt fascinerad av att det fanns så mycket att titta på. Och vilka spännande processer! Så jag tvekade egentligen aldrig att söka jobbet som operatör på Billerud i Gävle när det blev ett jobb ledigt där, trots att jag egentligen inte hade en aning om vad det handlade om, säger Maria Ahlström.

Möjligheter att utvecklas

Sedan 2015 har Maria bytt jobb fyra gånger inom Billerud, från sitt första jobb på 6-skiftet inom produktionen i massabruket till att bli chef över sina tidigare kolleger och få stötta dem i deras arbete. Från mitten av mars 2023 har hon en tillfällig tjänst som sektionschef på underhållsavdelningen.

– Det finns enorma möjligheter att utvecklas inom och att få växa in i nya roller för den som vill lära sig nya saker inom ett så stort företag som Billerud. Jag har också hela tiden fått ett bra stöd av företaget när jag fått en ny roll som chef, både med ledarskapskurser och med en ledarskapscoach, fortsätter Maria Ahlström.

Julia Åkerlund, som jobbar som Talent Acquisition Partner på Billerud och rekryterar nya medarbetare till företaget, intygar även hon att det finns stora utvecklingsmöjligheter på Billerud för den som vill.

– Medarbetare inom produktionen har stora möjligheter att fördjupa sig både inom produktion eller att gå vidare till andra avdelningar. Du kan också utveckla dig själv genom vårt program Sustainable Employee. Sedan kan du också göra som Maria och själv bli ledare. Inom Billerud har vi många olika verktyg för att stötta nya ledare, till exempel utbildningen Sustainable Leadership, säger Julia Åkerlund. 

"En hel värld innanför bruksgrindarna"

Att det har blivit svårare att rekrytera till industrin är ingen hemlighet. Maria Ahlström tror själv att det beror på bristande kunskaper om vad det innebär att jobba inom en industri.

– Jag hade själv en bild av en gammal fabrik där det står arbetare och gör samma saker hela tiden. Jag var inte medveten om att det finns en hel värld innanför bruksgrindarna med en mängd olika roller, säger Maria Ahlström.

Fakta om Billerud Gävle

Billeruds produktionsenhet i Gävle är en världsledande tillverkare av vätskekartong till förpackningar för drycker och livsmedel. I anläggningen produceras även white top kraftliner, det yttre tryckbara lagret på kartonger av wellpapp. Varje dag produceras material till 200 miljoner dryckesförpackningar  i anläggningen, vilket betyder att var fjärde portionsdryck i världen innehåller vätskekartong tillverkad hos Billerud i Gävle.

 

Se även

Varför Billerud?

Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och det är tack vare dem som vi är ett världsledande företag inom förnybart förpackningsmaterial.

Lediga tjänster

Sök bland våra lediga tjänster här.

Billerud Sustainable Leadership

Våra topp 150 ledare globalt har gemensamt utvecklat programmet, Sustainable Leadership. Läs mer

LinkedIn

Välkommen att följa oss på LinkedIn, för att lära dig mer om våra kollegor och vår verksamhet.