Nyhet
17 nov 2023, 15:13 CET

Föreningen ”Skogen i skolan” firar 50 år – Billerud har varit med sedan starten

”Skogen i Skolan” har i 50 år arbetat för att barn och ungdomar ska ha en relation till skogen. Just nu är föreningens arbete viktigare än någonsin. Skogen kan skapa framtidstro genom sin roll i en hållbar utveckling och Billerud har varit ett av företagen bakom initiativet sedan starten, något vi är mycket stolta över.

Bakom ”Skogen i Skolan” finns organisationer, företag, forskande institutioner, stiftelser och fonder, där ibland Billerud. Tillsammans har de försett lärare runt om i Sverige med pedagogiska verktyg för att ge eleverna kunskap om skogen. På så sätt har hundratusentals barn fått vistas i skogen och skapat en god relation till sin omgivande natur.

Johanna Ydringer, Manager OHS and Management Systems Wood Supply representerar Billerud och har engagerat sig i Skogen i Skolan under ca 13 år:

”Idag är det kanske viktigare än någonsin att barn och unga får en relation till skogen. I en tid med mycket oro för klimatet och för framtiden, kan skogen erbjuda framtidstro. Ju mer vi alla lär oss om skogen desto mer förstår vi att den är en del av lösningen på klimatproblemet. Dessutom ökar vårt välmående av att vistas i skogen.”

I nära samarbete mellan de olika aktörerna har det tagits fram en verksamhetsplan för varje region med budget, långsiktig strategi och styrdokument. Billerud har därefter deltagit på vissa aktiviteter som näringslivsdagar, skogsdagar för studie- och yrkesvägledare, lärare och elever.

Johanna fortsätter:

”Det finns en tillfredsställelse i att se barn och lärare få en upplevelse och en större förståelse för skog och skogsbruk. Det är oftast en positiv upplevelse och den kan leda till att vi en dag kan rekrytera personer som, precis som jag, älskar skog och natur.”

Inte bara i Sverige

Skogen i Skolan är anslutna till det internationella utbildningsprogrammet LEAF som består av totalt 27 medlemsländer. Programmets syfte är att uppmuntra skolor att använda skogen som klassrum och sprida kunskap om skogens betydelse för vårt samhälle. LEAF grundades ursprungligen av representanter från Skogen i Skolan i Sverige, Norge och Finland, år 1999.