Regulatorisk
Pressmeddelande
24 apr 2024, 7:00 CET

Delårsrapport januari–mars 2024

Sekventiellt förbättrat resultat i spåren av positivt marknadssentiment

Huvudbudskap

•    Justerat EBITDA ökade sekventiellt mer än 50% 

•    Stärkta orderböcker i båda regionerna och förbättrat kapacitetsutnyttjande i Nordamerika

•    Sekventiellt 6% högre försäljningsvolymer (ca +50 kton) 

•    Positiv prissättning och gynnsamma mixförändringar jämfört med det fjärde kvartalet

•    Avyttring av stillastående brukstillgångar i USA

 

Kvartalsdata

•    Nettoomsättningen minskade med 9% till MSEK 10 423 (11 495)

•    Justerat EBITDA* MSEK 1 166 (1 484)

•    Justerad EBITDA-marginal 11% (13)

•    Rörelseresultat MSEK 448 (806)

•    Periodens resultat MSEK 313 (639)

•    Resultat per aktie SEK 1,26 (2,57)

 

Utsikter för Q2

•    Förbättrade marknadsförutsättningar för båda regionerna

•    Ökade försäljningspriser förväntas kompensera för högre insatskostnader främst drivet av högre priser på massaved

•    Underhållsstopp förväntas ha en kostnadspåverkan om MSEK 525

 

VD har ordet

Resultatet för det första kvartalet var en klar sekventiell förbättring. Som väntat kom förbättringen främst från högre försäljningsvolymer och starkare prispositioner inom vätskekartong. Vi hade även gynnsamma produktmixförändringar i båda regionerna. Trots motvind i form av högre kostnader för energi, logistik och fiber i Europa, stärktes koncernens EBITDA-marginal till 11% under kvartalet.

Marknadssentimentet förbättrades tydligt under kvartalet i båda regionerna. Orderböckerna har stärkts och vi ser breda prishöjningar annonseras. Under det senaste kvartalet anpassade vi oss snabbt och producerade för fullt på alla maskiner i Europa och minskade avsevärt produktions-begränsningarna i USA. Jag är särskilt stolt över hur vi framgångsrikt lyckades lösa utmanande logistikproblem, vilket gjorde det möjligt för oss att ta vara på marknadsmöjligheten. Vi är även nöjda med den klart förbättrade lönsamheten i Nordamerika till en EBITDA-marginal på 16%. Med en övergripande kostnadsstabilitet är vi entusiastiska över de framtida möjligheterna med en kostnadsledande produktion i denna region. 

Vi bör dock vara försiktiga med att dra slutsatsen att den underliggande konsumtionen har tagit fart rejält. Kombinationen av längre leveranstider på grund av svårigheter i Röda havet och strejkerna i Finland påverkar leveranssituationen. Som vi lärde oss av 2021/2022 är sådana effekter tillfälliga och kommer sannolikt leda till lageruppbyggnad. Att hålla ett öga på lagernivåerna i hela leveranskedjan kommer således vara avgörande.

Med en industri som återgår till normala produktionsnivåer och en stram utbudssituation så fortsätter fiberpriserna i Norden att öka. Vi förväntar oss under det andra kvartalet nå rekordhöga priser på massaved som vi köper i Sverige. Vi förväntar oss inte att denna ansträngda fiberförsörjningssituation lättar om vi inte ser strukturförändringar i industrin. I detta utmanande marknadsläge är det absolut nödvändigt att vi fokuserar på de saker vi kan kontrollera. Flera prisökningar har redan införts och vi kommer behöva göra mer. Dessutom kommer vi fortsätta effektivisera alla delar av verksamheten och hålla en strikt kostnadsdisciplin under 2024.

Wisconsin Rapids brukstillgångar, som varit stillastående sedan 2020, kommer att avyttras för att fokusera på kärnverksamheten, optimera resurser och följa vår långsiktiga strategi för hållbar tillväxt. Vi är övertygade om att det är den bästa lösningen för alla intressenter. Samtidigt är vi djupt engagerande i ägandet och driften av konverteringsanläggningen i Wisconsin Rapids, då den spelar en viktig roll med arkning av grafiskt papper och förpackningskartong. Våra amerikanska anläggningar är väl placerade för att leverera våra produkter snabbt, effektivt och kostnadseffektivt till kunderna.

Våra uppdaterade mål för minskade utsläpp av växthusgaser är ambitiösa och har lämnats in till Science Based Targets initiative för verifiering. Det långsiktiga målet är att uppnå ett klimatavtryck i våra amerikanska bruk så att de är bäst i klassen i Nordamerika och så nära som möjligt utsläppen från våra europeiska bruk. Vi ska även fortsätta eliminera fossila utsläpp i Europa. Billerud har alltid varit en ledande hållbarhetsaktör i vår bransch, och vi är fast beslutna att fortsätta leda förändringen.

För 2024 förblir våra tre viktigaste prioriteringar intakta:

- Fortskrida med förberedelserna för våra strategiska investeringsprojekt. Vi fortsätter undersöka alternativen för transformationen i USA och BCTMP-projektet (blekt kemisk-termomekanisk massa) tillsammans med Viken Skog.   

- Exekvera på vår uppdaterade europeiska strategi för att anpassa oss till en varaktig högkostnadssituation och för att förbättra lönsamheten. Det innebär konkreta åtgärder för att stärka brukens driftsprestanda och säkra kostnadseffektiv vedförsörjning i Norden genom partnerskap och utökade fältinköp av ved. Vi ska också öka fibereffektiviteten genom att använda mer CTMP (kemisk-termomekanisk massa) och optimera användningen och mixen av fiber. 

- Leverera i enlighet med effektivitetsförbättringsprogrammet. Vi har god fart och är på väg att leverera ytterligare MSEK 700 under 2024. Personalminskningarna går som planerat och vi förväntar oss att nå större delen av den uppskattade effekten om MSEK 300 i år, allt inkluderat i målet för effektivitetsförbättringsprogrammet. 

Det första kvartalet var sammanfattningsvis en lovande start på 2024. Även om marknadssentimentet har blivit mer gynnsamt, står vi inför en situation på den nordiska vedmarknaden som saknar motstycke. Vi måste fortsätta prestera vårt bästa för att framgångsrikt navigera genom de svåra förhållandena.
 

Ivar Vatne
VD och koncernchef

 

Första kvartalet
 

Försäljning och resultat

Nettoomsättningen för det första kvartalet minskade med 9% till MSEK 10 423 (11 495). Valutakursförändringar hade en positiv påverkan om 2%. Den organiska* och valutaneutrala nettoomsättningen minskade med 9%, främst på grund av lägre försäljningspriser och minskade försäljningsvolymer. Koncernens totala försäljningsvolymer uppgick till 921 kton (943), negativt påverkade av produktionsbegränsningar i Nordamerika.

Justerat EBITDA uppgick till MSEK 1 166 (1 484), motsvarande en marginal på 11% (13). Koncernens resultat minskade främst till följd av lägre försäljning, som bara delvis kompenserades av lägre kostnader för råvaror, logistik och energi. 

Inga poster klassificerade som jämförelsestörande poster påverkade resultatet för det första kvartalet (–).

 

Marknadsutveckling och utsikter

Under det första kvartalet förbättrades marknadsvillkoren för båda regionerna och alla produkter. Prishöjningar inom vätskekartongsegmentet infördes per den 1 januari och marknadspriserna för massa ökade. För alla andra segment minskade priserna jämfört med det föregående kvartalet.

För det andra kvartalet 2024 förväntas marknadsförhållandena fortsätta förbättras, även om en tydlig återhämtning av den underliggande konsumtionen av papper och förpackningar bedöms vara osäker. I Region Europa förväntas ökade försäljningspriser i de flesta segment till stor del kompensera för högre insatskostnader, särskilt för nordisk massaved. I Region Nordamerika förväntas insatskostnader och priser för grafiskt och specialpapper vara oförändrade, medan massapriserna väntas öka.

 

Händelser under kvartalet

Från 1 januari bytte Billerud namn på rörelsesegmentet ”Solutions och Övrigt” till ”Övrigt” som en konsekvens av avyttringen av Managed Packaging och andra förpackningslösningsverksamheter under 2023. Vad som ingår i rörelsesegmentet ”Övrigt” beskrivs på sidan 20.

I februari antogs en uppdaterad strategi för den europeiska regionen. Den fokuserar på strategiska initiativ som ska tas från 2024 till 2026. Utöver den bibehållna prioriteten av säkerhet fokuserar den uppdaterade strategin på att säkerställa en kostnadseffektiv fiberförsörjning och att förbättra effektiviteten av befintliga tillgångar.

I mars avtalade Billerud om att avyttra de stillastående brukstillgångarna i Wisconsin Rapids till det globala riskkapitalbolaget Capital Recovery Group, LLC för annan användning än pappers- och massatillverkning. Billerud behåller konverteringsanläggningen i Wisconsin Rapids och kommer fortsätta med verksamheten att konvertera rullar av grafiskt papper och förpackningskartong till ark. Resultateffekten som redovisades i det första kvartalet var MSEK -6. Transaktionen kommer att slutföras i det andra kvartalet och ha en positiv kassaflödeseffekt om cirka MSEK 60.

Under det första kvartalet inledde Billerud ett flerårigt program för att harmonisera sina arbetsmetoder. Förberedelser gjordes för att introducera en global IT-plattform som stödjer ett agilt beslutsfattande i hela affärsflödet, från inköp, försäljning och orderplanering till kundleveranser och betalningar.

 

Händelser efter kvartalet

Kallelsen till årsstämman 2024, som publicerades den 12 april, innehöll valberedningens förslag att Andreas Blaschke, med 20 års erfarenhet från arbetande styrelsebefattningar och ledande positioner i Mayr-Melnhof Group, väljs som ny styrelseledamot. Jan Åström har avböjt omval till styrelsen. Regi Aalstad, Florian Heiserer, Magnus Nicolin, Victoria Van Camp och Jan Svensson föreslås väljas om som styrelseledamöter och Jan Svensson föreslås väljas om till styrelsens ordförande.  

 

* För nyckeltal och en avstämning av alternativa resultatmått inklusive justerat EBITDA, justerat rörelseresultat, justerad EBITDA-marginal, justerad rörelsemarginal, justerad ROCE och räntebärande nettoskuld/justerat EBITDA, se sidorna 14-16.

 

För mer information:
Andrei Krés, CFO, +46 8 553 335 72
Lena Schattauer, Director Investor Relations, +46 8 553 335 10
ir@billerud.com

 

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation. Informationen är sådan som Billerud AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 24 april 2024 kl. 7.00 via ovanstående kontaktpersoner.