Therese gick från exjobb till utvecklingsingenjör

För Therese Pettersson har målet efter utbildningen varit att kombinera sina bilogiska kunskaper med en produktionsnära tjänst. Hon blev tipsad om att söka Billerud exjobb via en klasskompis på universitetet, något som ledde till en anställning som Utvecklingsingenjör på Billerud pappersbruk i Skärblacka utanför Norrköping. 

Mitt första intryck var att jag kände mig väldigt välkommen. För det andra så var det hur mycket man satsar på en hållbar produktion och sitt miljöarbete. Jag kan nog ses som lite partisk eftersom miljö är en del av min nuvarande avdelning men det var något jag tänkte på redan under exjobbet. Ett tredje intryck är att det är ett framtidsföretag. Trots sin långa historia så står man inte still utan satsar mycket framåt och det är kul att vara en del av ett företag som gör så stora investeringar inför framtiden.

Kan du beskriva vad du gjorde på Billerud?

Mitt exjobb handlade om att försöka framställa pappersark på ett labb som efterliknar pappret från Skärblackas Pappersmaskin 9. Det vill säga samma fiberrikting, dragstyrka, töjning och gurley. Ett resulterade i att jag tog fram ett nytt utförande hur man skapar ark på lab. Ett utförande som vår avdelning för Research & Development kan använda i sin utveckling av nya produkter.

Hur har tiden på Billerud varit lärorik?

Det som var mest lärorikt var att för första gången vara expert, att vara den som kan mest. På universitetet hade man många projekt men där visste alltid lärarna mer. Under exjobbet var det jag som kunde mest och det var bra att lära sig att förklara på många olika kunskapsnivåer.

Vad hände efter examensarbetet?

Efter examensarbetet har jag fått en tjänst som Utvecklingsingenjör på Skärblacka bruk utanför Norrköping. Jag jobbar med processutveckling och miljö och har fått det typen av arbete jag helst ville ha. Att jobba med utveckling i anslutning till produktion passar mig perfekt.

Har du något tips till andra studenter som snart ska göra sitt examensarbete?

Ett tips är att inte endast titta på företag du känner väl till, begränsa dig inte. Min första tanke var inte att söka till Billerud, det var en slump. Idag är jag glad att jag sökte hit för pappersindustrin är mer intressant än jag kunnat ana och det jobb jag har idag är det jag hoppades på att få när jag satt i skolbänken.

Namn: Therese Pettersson
Utbildning:
 Civilingenjör i Teknisk Biologi 
Skola: Linköpings universitet, examen 2016

Se även

Exjobbet gav Britta en anställning som Trainee

Britta hamnade bredvid Billerud Hållbarhets- och Kommunikationsdirektör på ett seminarium, något som visade sig vara vägen in.

Våra produktionsanläggnignar

Våra produktionsanläggningar är omgärdade av vackra skogar och vattendrag. Klicka här för att se var vi finns.

LinkedIn

Välkommen att följa oss på LinkedIn.