Möt Erik – vår Service Manager IT Network & Security

Erik Dalerå har arbetat på Billerud i fem år och är specialiserad inom IT-säkerhet. Under sin tid här har han lärt sig mycket och tagit på sig nya uppdrag. Hans team arbetar för att se till att all IT-utrustning är uppdaterad med den senaste och säkraste programvaran, hanterar säkerhetsprodukter och agerar när säkerhetslarm utlöses. I en alltmer digital värld är det viktigt att ha rätt säkerhetsåtgärder på plats, och Erik är expert på att skydda vår IT-infrastruktur.

Låt oss lära känna honom bättre.


Berätta lite om dig själv och vad du jobbar med.

– Jag har varit på Billerud i 5 år och jobbar som Service Manager inom Network och Security, säkerhetsspecialist inom IT. Det har varit en spännande resa under åren och jag lär mig hela tiden mer och får nya arbetsuppgifter. Vi har en gruppering som ser till att vi har de senaste säkerhetsprodukterna, att all IT-utrusning är uppdaterad med den senaste och säkraste programvaran. Vi reagerar på larm som kommer in från dessa produkter och agerar på det. IT-världen är turbulent med flera olika säkerhetshot som måste hanteras och förebyggas, exempelvis phishing, där en hotaktör försöker stjäla dina inloggningsuppgifter.

Vad innebär det att jobba med säkerhet i din roll?
– Vi levererar IT- tjänster och system, det gäller att dem är säkra och tillgängliga och att vi har kontroll på vem som loggar in, när du gjorde det och hur du anslöt. Det handlar även om att förebygga, upptäcka och åtgärda brister som uppkommer. Vi jobbar även med att stödja övriga avdelningar kring förändringar och behov som kan uppstå, exempelvis om ett nytt system ska implementeras. Då behöver vi hantera säkerhetsaspekten, ställa rätt krav och bland annat följa upp leveransen.

Ge gärna ett exempel på hur Safety First arbetas med på daglig basis i din roll.
– Vår IT-avdelning består av ungefär 100 personer och det är mycket dialog om att sätta säkerheten först, och inte bara inom tekniken. Ett exempel på hur vi sätter säkerheten först är att vi inför varje digitalt möte går igenom vad man ska tänka på, ser till att vi alla sitter säkert, går igenom nödutgångar och liknande om något skulle hända. IT är en viktig funktion som måste ha hög driftsäkerhet och det gäller att jobba proaktivt med säkerhetsfrågor, för att resten av verksamheten ska fungera.

Vad är det som gör att du jobbar på Billerud?
– Det är ett stort internationellt bolag med stora möjligheter att utvecklas vilket tilltalade mig, i och med att det händer mycket inom säkerhetsbranschen så är det en spännande arbetsmiljö och det gäller att hålla sig uppdaterad inom området. Bredden på arbetsuppgifter är något som gör att jag aldrig känner mig uttråkad i min roll och jag får chansen att bidra på ett väldigt tydligt sätt på min arbetsplats.

Vad är ditt bästa säkerhetstips?
– Mitt bästa tips för att skydda din identitet och de tjänster du använder är att aktivera MFA (Multi Faktor Autentisering), det ger ett extra skydd i samband med din inloggning mot molntjänster som exempelvis Facebook och Instagram. De flesta attacker och identitetskapningar sker fortfarande på grund av svaga lösenord.

Se även

Vi sätter säkerheten först

Säkerhet är grunden i allt vårt arbete och på Billerud vill vi engagera alla våra medarbetare till att förhindra tillbud och olyckor. Läs mer.

Möt Johanna – vår Manager OHS and Management systems

Hon samarbetar med chefer och kollegor för att höja säkerhetskulturen och se till att alla medarbetare arbetar mot samma mål att förebygga risker.