Möt semestervikarie Linnea Adolfsson

Linnea Adolfsson började jobba på Billerud inom grovstädning med många olika uppgifter och utmaningar. Nu är hon på väg mot en anställning som hjälpeldare på Lut & Kraft. Läs hennes berättelse från Billerud, som började med ett sommarjobb.

Du har sommarjobbat hos oss på Billerud, vad fick dig att välja oss? 

– Under förra året var jag inne och jobbade under stoppen, både stoppveckan och stoppdagar. Det gick jättebra och jag kände mig trygg här. Efter det sökte jag flera olika sommarjobb på Billerud och jag blev erbjuden en tjänst på grovstäd. Jag gillar Billerud eftersom man får träffa så många olika människor som är välkomnande. Här hälsar man på varenda människa och de hälsar tillbaka och när man kommer in i ett manöverrum så är folk nyfikna på vem du är. Redan efter en stund pratar man som om man redan känner varandra.

– Jag kom in i ett ganska litet gäng och vi blev väldigt tajta direkt. Vi var två stycken sommarjobbare utöver en ordinarie som hade samma tjänst. Vi hade jätteroligt, man kommer varandra väldigt nära. Alltså, det var ju riktiga tuffa jobb. Vissa stunder stod vi och skottade tung sly, blöt flis och allt vad vi gjorde, men vi hittade ändå tillfällen att skratta och ha roligt ihop.  

Som sommarjobbare, berätta om vad du gjorde en vanlig dag på jobbet? 

– Vi började på morgonen med att kolla vilka arbetsordrar vi fått in. Sedan så gjorde vi lite olika utifrån det, det varierar mycket, vilket jag tycker är kul. Vi var mycket i kulverten på Renseriet, men sen kunde vi vara på exempelvis Lutgården. I kulverten så har det handlat om att blåsa fram löv, dammsuga upp flis, medan i lutgården så kunde vi behöva stå och spola för att det kan ha svämmat över lut eller andra kemikalier. Ibland åkte vi även iväg för att hämta material. Jag har kört både till Karlskoga och Örebro för att hämta olika tuber i sommar. 

Vilka förutsättningar gav sommarjobbet dig för din kommande utveckling/nuvarande tjänst? 

– Sedan i somras har jag fått förlängt fram till sista december. Och från första januari 2023, har jag blivit erbjuden ett nytt jobb i företaget som hjälpeldare på Lut & Kraft. Nu har jag jobbat dagtid sedan 13 juni så det ska bli jätteroligt att testa på något nytt, få jobba med nya människor och nya arbetsuppgifter. Så det ska bli väldigt roligt. Tjänsterna skiljer sig åt men jag kommer att ha nytta av att jag lärt mig hitta på området och att jag förstår mer av produktionsprocessen.   

Tips till andra som vill söka sommarjobb? 

– Jag känner verkligen att jag lärt mig lärt mig mycket i sommar. Det är också kul att företaget ser och uppskattar jobbet som jag gjort som sommarjobbare. Så, det jag vill tipsa andra som vill söka till Billerud om är att vara väldigt öppna för att testa något nytt. Våga ta för dig, ställ mycket frågor och visa att du är intresserad av att lära dig nytt så kommer det bli superkul!

 

FAKTA:
Namn: Linnea Adolfsson 
Roll som sommarjobbare: Grovstädare/Kemlossare  
Roll idag: Grovstädare/Kemlossare, från 1 januari 2023 Hjälpeldare Lut & Kraft

 

Se även

Möt semestervikarie Angelica Sroka

Angelica Sroka, 23, är ingenjörsstudenten inom Teknisk Design som för tillfället vikarierar på Billeruds produktionsanläggning i Karlsborg.

Möt semestervikarie Viktor Wästersved Nyberg

Viktor vikarierar på Billerud i Karlsborg och är stationerad på affärsområdet packaging paper där han utvecklar nya förpackningsidéer.

Möt semestervikarie Lisa Hilferink

Läs om sommarjobbet som förpackningsutvecklare i för Bag Solutions i Kalix.